Advertentie

'Kleine lichtpuntjes in coronastatistieken'

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht ziet tekenen dat de piek van het aantal besmettingen in zicht is. ©BELGA

De aantallen nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames blijven toenemen, maar ze nemen minder snel toe. 'Als iedereen de maatregelen goed opvolgt, denken we dat het mogelijk is onder het maximum van 2.000 bedden op intensieve zorg te blijven.'

Er zijn de eerste lichtpuntjes te ontdekken in de coronastatistieken, meldt de viroloog Steven Van Gucht op de dagelijkse cijferupdate van het covidcijferfabriekje Sciensano. 'De sneltrein raast nog altijd door, maar mindert toch wat vaart. Al mag dat ons niet afleiden van de verontrustende situatie. Het aantal patiƫnten op intensieve zorg zal blijven stijgen tot de tweede week van november en de belasting op onze zorg zal heel hoog worden. De verstrengde maatregelen zijn cruciaal om weer greep te krijgen op het virus', aldus Van Gucht.

De sneltrein raast nog altijd door, maar mindert toch wat vaart.
Steven Van Gucht
Viroloog Sciensano

Na een record van bijna 22.000 bevestigde gevallen op 27 oktober lijkt de piek in het aantal besmettingen toch in zicht te komen. Gemiddeld waren er de afgelopen week 15.582 besmettingen per dag, een minder grote stijging dan de voorbije weken, ook na een correctie voor de nieuwe manier van testen. In het Brussels Gewest, Waals- en Vlaams-Brabant is er voor het eerst zelfs sprake van een kleine daling van het aantal nieuwe gevallen. Minder gunstig is wel dat de mensen die besmet raken gemiddeld ouder zijn. De helft is nu ouder dan 43. Het aantal nieuwe besmettingen groeit nu het snelst bij de 80-plussers, met een verdubbeling om de elf dagen.

Ziekenhuisopnames

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames lijkt minder snel te groeien, na een piekdag met 743 opnames vorige week. Gemiddeld zijn er nu 656 opnames, waarvan nog altijd de helft in Luik, Henegouwen en Brussel. Oost- en West-Vlaanderen zijn elk goed voor 10 procent van de opnames. De cijfers verdubbelen om de 14 dagen, waar dat vorige week nog om de acht dagen was.

6.823
Covidzieken in ziekenhuizen
Er liggen nu 6.823 mensen met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen, van wie 1.223 op intensieve zorg.

In totaal liggen nu 6.823 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Op intensieve zorg gaat het om 1.223 mensen, wat de piek benadert van het voorjaar. Het aantal mensen op intensieve verdubbelt nu om de tien dagen. 'Dankzij deze vertraging en het naleven van de huidige maatregelen moet het mogelijk zijn onder het maximum van 2.000 bedden op intensieve zorg te blijven', aldus Van Gucht.

Het aantal sterfgevallen blijft wel fors stijgen. Op 30 oktober waren er 158 overlijdens, de helft van het aantal op de recorddag in het voorjaar, 8 april, toen er 312 overlijdens waren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie