1. Dossiers
 2. Coronavirus
live

'Komende week duidelijkheid geven aan horeca'

De voorbije 24 uur werden 48 nieuwe coronapatiënten opgenomen in Belgische ziekenhuizen. De horecasector vraagt intussen snel duidelijkheid over de heropening van zaken. Minister van Binnenlandse Zaken De Crem volgt die vraag.
 • Sint-Truiden vraagt meer uitleg over gemelde opstoot van besmettingen

  De stad Sint-Truiden heeft aan onderzoeksinstelling Sciensano gevraagd om snel meer duidelijkheid te geven over een gemelde stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus in de stad. Sciensano meldde zondag dat er de voorbije 24 uur 282 nieuwe gevallen van besmetting werden gerapporteerd in België. Opvallend: een dertigtal van die nieuwe besmettingen werd vastgesteld in Sint-Truiden, de Limburgse stad die op de piek van de epidemie al bijzonder zwaar werd getroffen. 

    In Sint-Truiden reageerde men verrast. 'De cijfers die wij hebben en ons onderzoek vertellen het tegendeel', reageert burgemeester Veerle Heeren. De veiligheidscel van de stad deed zondag onmiddellijk navraag bij het Sint-Trudo Ziekenhuis en de triagepost, maar hun statistieken wijzen niet op een toename. Ook de resultaten van tests laten volgens Heeren geen toename zien. 'Of het is een materiële vergissing, of er is iets anders aan de hand. Ik blijf alvast heel alert', besluit Heeren. 

 • Spaanse stranden heropenen maandag

  Vamos a la Playa! Na meer dan twee maanden van gedwongen sluiting wegens de coronapandemie heropenen maandag de stranden op de Balearen, de Canarische eilanden en in tal van andere Spaanse kustregio's.

  De heropening is niet voor alle costa's weggelegd. Bovendien is het strandbezoek enkel weggelegd voor de lokale bevolking. Premier Pedro Sanchez had zaterdag aangekondigd dat buitenlandse toeristen vanaf juli opnieuw welkom zouden zijn, maar ook de Spanjaarden zelf mogen hun eigen provincie nog niet verlaten. Die versoepeling zou er pas eind juni komen.  De heropening voor de 'locals' geldt dan ook als een test voor het zomerseizoen.

 • Dijsselbloem kritisch over noodsteun aan Air France-KLM

  KLM is verliezen aan het lijden. Dat wordt nu gefinancierd met schuld. Dat is buitengewoon riskant.
  Jeroen Dijsselbloem
  Voormalig Nederlands minister van Financiën

  De Nederlandse oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is kritisch over de miljarden aan noodsteun voor Air France-KLM. Volgens hem is het heel risicovol om bedrijven die al vol met schuld geladen zijn, nog meer leningen te geven. Om het luchtvaartconcern van de ondergang te redden, heeft Frankrijk 7 miljard euro aan steun toegezegd. Vanuit Nederland kan de onderneming rekenen op 2 miljard tot 4 miljard euro aan steun, in de vorm van garanties en leningen. Maar in de ogen van Dijsselbloem zou de Nederlandse overheid beter kunnen investeren in het aandelenkapitaal van het bedrijf. 

 • Italië gaat 150.000 mensen testen

  Italië zal vanaf maandag 150.000 mensen testen op het coronavirus om vast te stellen hoeveel mensen besmet zijn, en of dat cijfer overeenstemt met de officiële data. De tests gebeuren door het ministerie van Volksgezondheid samen met het Rode Kruis en zullen over 2.000 locaties verspreid worden.

  Deelname is vrijwillig. De gegevens worden anoniem verzameld.

    Italië is een van de landen die het hardst zijn getroffen door de pandemie. Zowat 230.000 hebben al positief getest op het virus. Officieel overleden 33.000 mensen aan het virus. Experts vermoeden echter dat dit aantal hoger ligt. Zo lijkt het er immers op dat het virus al weken - vermoedelijk zelfs al begin december - in het land rondwaarde, voor het ontdekt werd.

 • 'Aankondiging heropstart horeca moet komende week kunnen'

  'De horeca verdient duidelijkheid', vindt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Hij is er voorstander van de komende week al een perspectief te bieden aan de horeca. Normaal komt een heropstart van de horeca pas ter sprake op de Veiligheidsraad van 3 juni voor een eventuele heropening op 8 juni. 'Maar tussen die data zit maar een week.' Horeca Vlaanderen vraagt dat er de komende week al duidelijkheid komt onder welke voorwaarden restaurants en café's zouden mogen heropenen. 'Dat zouden we moeten kunnen doen', aldus De Crem. De sector moet tijd hebben om zich voor te bereiden om weer gasten te ontvangen. 

  ©Photo News

 • Rustig Hemelvaartweekend aan de kust

  Het was de afgelopen dagen erg rustig aan de kust, ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen. Door minder goed weer en de harde wind was het niet drummen op de zeedijk of in de winkelstraten. ‘We zijn tevreden’, klinkt het bij verschillende politiezones.

  Winkels mogen opnieuw open, tweedeverblijvers zijn weer welkom en de politie controleert amper nog op niet-essentiële verplaatsingen, maar toch was het bijlange niet druk aan de Belgische kust. ‘Er waren hooguit enkele incidenten. Zo merken we dat er nog af en toe personen uit Frankrijk de grens oversteken om tabak te kopen, ook al weten ze dat dit niet mag’, zegt Ine Deburchgraeve van politiezone Westkust.

  Ook in Blankenberge was het erg rustig. Donderdag werden enkele personen uit Wallonië tegengehouden aan het station omdat ze een dagje aan het strand wilden doorbrengen, maar verder was het erg kalm.

 • Familiebezoek in buurlanden komt dichterbij

  Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is ervan overtuigd dat de grenzen voor 8 juni kunnen opengaan voor bezoek aan familie in de buurlanden. Dinsdagavond krijgt de regering daarover een advies van de experten die de exit uit de coronamaatregelen voorbereiden. De opening van de grenzen zal wel gebeuren op basis van gelijkheid met de buurlanden.

  De grenzen met de buurlanden zijn al een tijdje gesloten voor niet-essentiële verplaatsingen. Maar sinds de uitbreiding van de gezinsbubbel is toegelaten met bijvoorbeeld grootouders, weerklonk ook de vraag om grensverkeer weer mogelijk te maken voor familiebezoek. 

  Tijdens VTM Nieuws zei minister De Crem dat de grenscontroles niet voor 8 juni zullen worden opgeheven. Maar met ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ stelde de CD&V'er dat bezoek aan familie buiten de landgrenzen eerder zal kunnen. Daarbij wordt ook naar de situatie in de buurlanden gekeken, die kan verschillen van regio tot regio.

  Daarnaast gelooft hij dat er in het geval van een tweede opstoot van het coronavirus geen terugkeer zal zijn naar de lockdownmaatregelen.

 • Air France moet binnenlandse vluchten schrappen voor steun

  Air France moet 'drastisch' het mes zetten in zijn binnenlandse vluchten in ruil voor overheidssteun. Dat stelt de Franse minister van milieu Elisabeth Borne. Voor binnenlandse vluchten bestaan alternatieven zoals hogesnelheidstreinen, zei de minister in een radio-interview.

  De Franse overheid presenteerde vorige maand een steunpakket van 7 miljard euro voor Air France. De luchtvaartmaatschappij zou in ruil akkoord gegaan zijn met een vermindering van de binnenlandse CO2-uitstoot met 50 procent tegen 2024, aldus Borne.

  ©Photo News

 • Japan heft noodtoestand op

  De Japanse overheid zal maandag de noodtoestand opheffen in Tokyo en omgeving en in het noordelijke eiland Hokkaido. De versoepeling is een gevolg van het dalend aantal coronavirusbesmettingen, aldus de Japanse zender NHK, die meldt dat de regering het voorstel morgen voorlegt aan een panel van experten. De noodtoestand zou daarmee een week vroeger dan gepland eindigen.

  Tokyo rapporteerde de voorbije zeven dagen slechts 50 nieuwe besmettingen. De noodtoestand was sinds 7 april van kracht.

 • India krijgt epidemie niet onder controle

  In India zijn er de voorbije 24 uur 6.745 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen, een record. Het is de derde opeenvolgende dag dat het aantal besmettingen toeneemt. De teller staat nu op bijna 132.000 besmettingen. Minstens 3.870 mensen overleden aan het virus.

  De piek in besmettingen komt op een moment dat India de lockdown probeert te versoepelen. Intussen zet de overheid nog eens 2.600 treinen in om 3,6 miljoen migrantenwerkers die zonder werk vastzitten in de grote steden naar familie op het platteland te brengen.

 • 48 nieuwe hospitalisaties

  In de voorbije 24 uur zijn er 48 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er meer dan de 34 in het voorgaande etmaal. 117 patiënten verlieten het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 1.324 ziekenhuisopnames. Op intensieve zorgen liggen 256 patiënten.

  Er vielen daarnaast 43 nieuwe coronadoden, wat het totaal op 9.280 sterfgevallen brengt.

  Het aantal besmettingen nam met 282 toe tot 57.092 gevallen.

 • Lab Wuhan ontkent rol in uitbraak pandemie

  Het Chinese instituut voor virologie in Wuhan beschikt over drie levende stammen van het coronavirus van vleermuizen, maar geen enkele stemt overeen met COVID-19, zo heeft de directrice van het instituut verzekerd.

  Dat COVID-19 uit het instituut ontsnapt zou zijn - zoals een hardnekkige complottheorie het wil - is een 'zuiver verzinsel', zei directrice Wang Yanyi op televisiezender CGTN. 'Net als iedereen wisten we niet dat dit virus bestond', verzekerde Wang in een interview dat op 13 mei opgenomen en zaterdag uitgezonden werd. 'Hoe had het dan uit ons laboratorium kunnen ontsnappen?' 

 • Horeca Vlaanderen vreest voor 36.000 jobs

  Horeca Vlaanderen luidt de noodklok. De sectororganisatie wil deze week duidelijkheid over een eventuele heropening van horecazaken vanaf 8 juni. De volgende Nationale Veiligheidsraad is gepland voor 3 juni, maar volgens Horeca Vlaanderen-CEO Matthias De Caluwe kan de sector niet zo lang wachten op eventueel groen licht. Er is meer tijd nodig om horecazaken klaar te maken voor een heropening, zegt hij in De Zondag.

  'Zonder een pakket bijkomende steunmaatregelen zijn de gevolgen immens', waarshuwt De Caluwe nog. 'Dinsdag in het parlement lichten we verschillende scenario's toe. Het is eenvoudig: doen we niets, dan gaan er de komende twaalf maanden tussen de 20.000 en 36.000 arbeidsplaatsen verloren.' Sinds de collectieve sluiting op 14 maart bedraagt het omzetverlies voor de sector al 3,9 miljard euro.

  In Italië zijn de restaurants en bars alweer open. In België is het wachten op duidelijkheid van de Veiligheidsraad. ©Photo News

 • Nog geen duidelijkheid over sportkampen

  Het licht werd vrijdag op groen gezet voor zomerkampen, maar sportkampen zouden daar voorlopig nog niet bij horen.'Er zijn nog bijkomende specifiëringen nodig wat sportactiviteiten betreft', zegt Tom Demeyer, woordvoerder van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Voor duidelijkheid is het wachten op een beslissing voor de volledige sportsector.

  Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft samen met de andere ministers van Sport een paar weken geleden een advies over de heropstart voor de volledige sportsector overhandigd aan de Veiligheidsraad, waar ook sportkampen in vervat zitten. 'We hopen dat de Veiligheidsraad zich bij de volgende vergadering uitspreekt over dat plan', klinkt het op het kabinet van minister Weyts. 

  De liveblog van zaterdag kan u hier herlezen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud