Kritiek op Lieven Annemans in expertencomité

Gezondheidseconoom Lieven Annemans. ©Dieter Telemans

Bij Celeval, het corona-adviesorgaan, heerst verdeeldheid. Experten die voorzichtigheid prediken, staan lijnrecht tegenover leden die maatregelen willen versoepelen.

Vooral de gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) wordt flink op de korrel genomen, schrijft De Morgen. Op een vergadering van de Celeval zou het woensdag tot een hevige discussie zijn gekomen. In het orgaan verschillen de meningen over de manier om de coronacrisis op te lossen fundamenteel, luidt het. Volgens De Morgen kwam het tot een harde confrontatie tussen Annemans, een vurig voorstander van versoepelingen, en experten die al enkele weken waarschuwen voor de stijgende coronacijfers.

Annemans zou volgens andere leden van Celeval de impact van het virus minimaliseren en de maatregelen in twijfel trekken.

Als je samen met een grote groep mensen tot een consensus moet komen, dan is het alleen maar goed dat meningen aan elkaar afgetoetst worden.
Karine Moykens
Lid Celeval

Karine Moykens, secretaris-generaal van het Vlaams departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin die ook in Celeval zetelt, zegt dat haar ervaring in het orgaan 'niet negatief' is. 'Ik ervaar Celeval als een groep mensen die allemaal hetzelfde doel hebben en dat is zorgen dat we een zo gedragen mogelijk voorstel naar voren kunnen brengen', zei ze in 'De ochtend'. 'Als je samen met een grote groep mensen tot een consensus moet komen, dan is het alleen maar goed dat meningen aan elkaar afgetoetst worden.'

De infectioloog Erika Vlieghe wilde vrijdag niet reageren.

Donderdag verklaarde Annemans in 'De afspraak' nog dat hij de stijgende cijfers van coronabesmettingen relatief vindt. Hij stelt dat men moet kijken naar de positiviteitsratio: hoeveel van de mensen die een test deden, testen positief? In een opiniestuk in De Tijd stak hij ook van wal tegen de heersende paniek over de besmettingscijfers.

'Good luck!'

De viroloog Marc Van Ranst, voormalig lid van Celeval, trekt op Twitter van leer tegen Annemans. 'Alle virologen waarschuwen unaniem dat het de verkeerde kant uitgaat omdat het aantal nieuwe gevallen op één week stijgt met 75 procent en ons R-getal (reproductiegetal, red.) op 1,4 ligt. Een gezondheidseconoom ontkent staalhard dat er momenteel meer gevallen zijn, en vindt dat we moeten versoepelen. Good luck!', schrijft Van Ranst.

Annemans, die niet wilde reageren op het artikel in De Morgen, laat wel van zich horen op Twitter. 'Hoe hadden we het virus het best aangepakt in deze fase? A. met angstcultuur, drama, misleidende cijfers, buitenproportionele maatregelen? B. met waakzaamheid, sereniteit, correcte cijfers, evenwichtige maatregelen? Ik had toch liever B gehad', stelt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie