Latijns-Amerika zet zich schrap voor 'kampioenschap des doods'

Er is in Brazilië veel protest tegen de beslissing van president Jair Bolsonaro om de Copa America naar zijn land te halen. ©REUTERS

Aan de vooravond van de Copa America vinden in Latijns-Amerika de ergste Covid-19-uitbraken tot nu toe plaats. 'Hoe kunnen we voetballen als onze vrienden, familieleden en kennissen sterven en de vaccins ons land niet bereiken?'

Volgende week vrijdag is het eindelijk zover. Dan wordt in Rome de aftrap gegeven voor het Europees kampioenschap voetbal. Tegelijkertijd begint aan de andere kant van de wereld de Copa America, het Zuid-Amerikaanse broertje van ons EK. Of dat is toch de bedoeling. Zware Covid-19-uitbraken in de regio dreigen het kampioenschap te fnuiken.

De essentie

  • Cumul.io levert aanbieders van Software as a Service (SaaS) bouwstenen voor het maken van datadashboards.
  • De integratie van zo'n dashboards in SaaS moet snelle inzichten en beslissingen mogelijk maken voor de eindgebruiker.
  • Het bedrijf mikt op een verdere internationalisering en kijkt daarvoor naar de VS.

Deze week moest organisator Conmebol hals over kop op zoek naar een nieuw gastland nadat eerst Colombia en vervolgens ook Argentinië afgehaakt hadden. Beide landen zouden het toernooi samen organiseren, maar zagen daarvan af door zware Covid-19-uitbraken en de politieke onrust in Colombia.

Uiteindelijk gaf de Braziliaanse president en coronascepticus Jair Bolsonaro zijn fiat om het toernooi in zijn land te laten doorgaan. Dat leidde tot grote protesten. Tot nu toe stierven bijna een half miljoen Brazilianen aan het coronavirus en het land lijkt af te stevenen op een nieuwe piek van besmettingen en ziekenhuisopnames. Critici laakten het 'het kampioenschap des doods' en noemden het onverantwoord een voetbaltoernooi te houden, 'terwijl onze vrienden, familieleden en kennissen sterven en de vaccins ons land niet bereiken'.

Meer dan 1 miljoen doden

Nergens ter wereld slaat het coronavirus momenteel zo zwaar toe als in Latijns-Amerika en de Caraïben. Volgens data van Johns Hopkins University is de regio goed voor het hoogste aantal nieuwe besmettingen ter wereld, met Uruguay, Paraguay, Argentinië en Colombia in de top tien van nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

De regio overschreed onlangs de kaap van 1 miljoen geregistreerde doden en is op dit moment verantwoordelijk voor 30 procent van de coronadoden. Het zwaarst getroffen land is Brazilië, dat met meer dan 467.000 doden wereldwijd op de tweede plaats staat, na de Verenigde Staten. Daarna volgen Colombia en Argentinië.

De redenen voor de uitbraken verschillen van land tot land, maar zijn in grote lijnen dezelfde. De gezondheidszorg is vaak ondermaats, vooral buiten de steden, en de economische realiteit maakt dat strikte lockdowns niet realistisch zijn. Voor veel laagbetaalde dagarbeiders is het simpelweg geen optie om thuis te blijven. Ook het gebrek aan politiek leiderschap is een probleem, laakte het gezondheidsagentschap van Noord- en Zuid-Amerika PAHO woensdag nog.

30%
aandeel coronadoden
Latijns-Amerika is op dit moment verantwoordelijk voor 30 procent van de coronadoden wereldwijd.

Vaccinkloof

De uitbraken tonen ook pijnlijk aan hoe in de wereld stilaan een tweedeling ontstaat tussen landen met en zonder vaccins. Terwijl in de Verenigde Staten en Europa respectievelijk 60 en 48 dosissen per 100 mensen werden toegediend, zijn dat er in Latijns-Amerika nog maar 28.

Er zijn weliswaar grote verschillen tussen de landen onderling. Zo maken Chili en Uruguay vaart met hun vaccinatiecampagne, terwijl in Colombia en Argentinië amper 6,5 procent van de bevolking volledig is ingeënt. Ook in Brazilië, dat nochtans een geschiedenis van succesvolle vaccinatiecampagnes heeft, is maar 11 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Die zwakke vaccinscore heeft meerdere oorzaken. Met uitzondering van Cuba, dat aan twee potentiële vaccins werkt, worden in de regio zelf geen vaccins geproduceerd. De landen zijn dus afhankelijk van vaccins van buitenaf. Meer dan 12 landen gebruiken het AstraZeneca-vaccin, tien gebruiken Pfizer/BioNTech, 12 landen gebruiken een Chinees vaccin en zeven een Russisch. Veel van die vaccins worden geleverd via het Covax-initiatief.

Vooral de Chinese en Russische vaccins leiden tot controverse. Experten stellen zich vragen over hun werkzaamheid en veiligheid. Zo was er in Chili, ondanks de hoge vaccinatiegraad, onlangs een opstoot van besmettingen.

In het kampioenschap van de doden staan we op de tweede plaats, maar in het vaccinatiekampioenschap staan we helemaal achteraan.
Braziliaans senator

Bij de Europese en Amerikaanse vaccins stellen zich dan weer leveringsproblemen. De miljoenen dosissen van de Pfizer- en AstraZeneca-vaccins die Brazilië en Mexico hebben besteld, komen maar met mondjesmaat toe. De regio kijkt nu expliciet naar Europa en de VS, in de hoop dat die binnenkort met extra vaccins over de brug komen.

Zonder is de weg naar de vrijheid nog lang. Een Braziliaanse senator legde woensdag de vinger op de wonde. 'In het kampioenschap van de doden staan we op de tweede plaats, maar in het vaccinatiekampioenschap staan we helemaal achteraan. Het is in dat kampioenschap dat we moeten floreren, niet in het voetbal', zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie