Advertentie

Lege ijskasten dwingen Madrid te stoppen met vaccineren

©ZUMAPRESS.com

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn de coronavaccins zo zeldzaam geworden dat de vaccinatiecampagne voor minstens tien dagen wordt opgeschort. De autoriteiten waarschuwen dat ook in Catalonië een pauze mogelijk is.

Spanje is het eerste Europese land dat zijn vaccinatiecampagne moet stopzetten door een gebrek aan vaccins. In Madrid worden de komende tien dagen geen nieuwe mensen ingeënt. De autoriteiten willen de schaarse resterende vaccins gebruiken om mensen hun tweede spuit te geven.

Volgens Ignacio Aguado, de plaatsvervangende leider van de regionale regering in Madrid, wordt het vrijwel onmogelijk om tegen eind juni 70 procent van de bevolking ingeënt te hebben, zoals de Europese Commissie vorige week suggereerde. 'In het huidige tempo lukt dat pas in 2023', zei hij tegen Financial Times.

De pauze komt op een moment dat Spanje nog maar eens de Europese ranglijst van de meeste besmettingen aanvoert. De Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias moet van de vaccinleveringen haar absolute prioriteit maken, eist Aguado. 'We hebben meer dosissen nodig en we hebben ze nu nodig. We moeten aarde, zee en lucht verplaatsen om ze te krijgen.'

Zwartepieten

Ook in Catalonië dreigt het tekort aan vaccins de vaccinatiecampagne stil te leggen. 'De ijkasten zullen donderdag leeg zijn', waarschuwde Josep Maria Argimon, een regionale gezondheidsambtenaar. Hij wijt het tekort aan vertragingen bij Moderna, de kleinere leveringen van Pfizer en de verwarring over het vaccin van AstraZeneca.

Sinds Europa eind december het Pfizer-BioNTech-vaccin een voorlopige marktgoedkeuring gaf, kreeg het zijn vaccinatiestrategie nog niet op de rails. De lidstaten worstelen met vaccintekorten en tot nu toe is maar 2 procent van de Europeanen ingeënt. In Israël is dat 40 procent, in het Verenigd Koninkrijk 11 procent en in de Verenigde Staten 6 procent.

Sommige critici wijzen met een beschuldigende vinger naar de Europese Commissie, maar die legt de schuld bij de vaccinproducenten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie