Luik wordt Europese coronahub voor WGO

Op de luchthaven van Luik kwamen de voorbije dagen al miljoenen mondmaskers aan. ©Photo News

De Wereldgezondheidsorganisatie kiest de luchthaven van Luik uit als een van haar acht hubs wereldwijd voor de verspreiding van medisch materieel.

De vrachtluchthaven van Luik is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) uitgekozen als een van de acht draaischijven in de strijd tegen het coronavirus. 

Op de acht locaties zullen elke maand enkele honderden miljoenen mondmaskers, 25 miljoen ventilatoren en 2,5 miljoen testkits passeren, zo schat WGO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus in het vaktijdschrift Stat Trade Times in. 

De andere hubs zijn naast Luik locaties in Zuid-Afrika, China, de Verenigde Arabische Emiraten, Ethiopië, Ghana, Maleisië en Panama. Het hele programma heeft een prijskaartje van zo'n 280 miljoen dollar, is te horen bij het internationale agentschap. 

De vrachtluchthaven zegt dat ze uitgekozen is wegens haar continue beschikbaarheid - 24 op 24 -, de geografische ligging en de verwerkingscapaciteit.

Sinds het begin van de coronacrisis passeerden al 87 miljoen mondmaskers in Luik. De helft daarvan was voor België bedoeld, de andere helft voor andere landen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie