Meer landen toegankelijk voor Belgische reizigers

Finland, Ierland, Malta en Noorwegen aanvaarden vooralsnog geen Belgen. ©Photo News

Buitenlandse Zaken heeft dinsdag de lijst van landen waar Belgen naartoe mogen reizen geactualiseerd. Duitsland, Roemenië en Slovakije zijn nu zonder voorwaarden toegankelijk voor toeristen.

De lijst bevat de landen van de Schengenzone, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Van die landen dragen nu 20 de code groen. Dat betekent dat Belgen er voor niet-essentiële reizen naartoe kunnen zonder bijzondere voorwaarden in acht te nemen. De zeven landen die code oranje dragen, zijn toegankelijk onder voorwaarden. Er kan bijvoorbeeld een quarantaine of een coronatest worden opgelegd. Finland, Ierland, Malta en Noorwegen hebben de code rood. Zij aanvaarden Belgen in principe niet op hun grondgebied.

Duitsland, Roemenië en Slovakije droegen vrijdag nog de code oranje, maar zijn nu toegankelijk zonder voorwaarden. Daarnaast is er ook voor Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Letland, Kroatië, Nederland, Polen, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein, Litouwen, Estland, Bulgarije, Tsjechië en Slovenië groen licht.

Risicozones

Voor Cyprus, Denemarken, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Portugal en Spanje gelden beperkingen. Wie naar die landen wil afreizen, checkt best het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken. In verschillende gebieden zijn er weer opflakkeringen van het virus met lokale lockdowns tot gevolg. Servië gaat vanaf woensdag zelfs weer helemaal in lockdown.

Belgen die terugkomen uit risicozones, moeten verplicht in quarantaine. Na Vlaanderen en Brussel toont nu ook de Waalse regering zich daar voorstander van. Woensdag volgt een Overlegcomité om de maatregelen tussen de deelstaten op elkaar af te stemmen. Hoe en of de verplichte isolatie wordt afgedwongen is nog niet duidelijk. Men rekent in eerste instantie op de burgerzin van de betrokken reizigers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie