Advertentie
Advertentie

Meer telewerk en sneltests moeten stijgende coronacurve keren

Telewerken is verplicht waar het kan. ©Wouter Van Vooren

Doordat de coronaregels minder strikt worden opgevolgd en door de opmars van de Britse variant wint de corona-epidemie weer aan kracht. Premier Alexander De Croo benadrukt daarom nogmaals het belang van telewerk en kondigt het breedschalig gebruik van sneltests in bedrijven aan.

De modelleurs voorspelden eind vorige maand een opstoot van het coronavirus in ons land en die voorspelling lijkt uit te komen. De afgelopen week werden dagelijks 2.844 besmettingen vastgesteld, een stijging van 21 procent in een week. Ter vergelijking: een maand geleden waren er ongeveer 1.800 besmettingen per dag, als streefcijfer om te versoepelen heeft de overheid 800 dagelijkse infecties naar voren geschoven. ‘Er is duidelijk meer virus in omloop’, zegt Steven Van Gucht, viroloog van Sciensano.

De opstoot vertaalt zich ook in meer ziekenhuisopnames. De voorbije zeven dagen werden dagelijks 167 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. Opnieuw zijn dat er een pak meer dan de 120 van een maand geleden en de drempel van 75 opnames om te versoepelen. Er liggen 2.112 mensen met covid in het ziekenhuis, van wie 503 op de afdeling intensieve zorg. De ziekenhuizen kunnen in extremis tot 2.000 covidpatiënten op de afdelingen intensieve zorg aan, maar om zorg van topkwaliteit te kunnen leveren wordt de grens op 1.000 gelegd.

503
patiënten op afdelingen intensieve zorg
Voor het eerst sinds eind december liggen weer meer dan 500 patiënten met covid op de afdelingen intensieve zorg.

‘Het is geleden van 28 december dat nog 500 patiënten op intensieve zorg lagen. Maar toen zaten we in een dalende fase, nu in een stijgende fase’, zegt Van Gucht. De ziekenhuizen wordt gevraagd zich voor te bereiden op fase 1b van het spreidingsplan. Vanaf maandag moet de helft van de bedden op de afdelingen intensieve zorg worden vrijgehouden voor coronapatiënten, wat een impact kan hebben op de niet-dringende zorg.

Opmars Britse variant

De opstoot werd verwacht door de Britse variant. Die is besmettelijker dan het gewone coronavirus, al is er nog altijd discussie over hoeveel. Schattingen lopen uiteen van 30 tot 50 procent. Het leidt ertoe dat het virus zich, zelfs als de coronamaatregelen dezelfde blijven, gemakkelijker kan verspreiden. Tegenover een maand geleden werden de maatregelen zelfs licht versoepeld, waardoor het virus iets meer ruimte heeft om zich te verspreiden.

'Maar met of zonder Britse variant, we gaan ervan uit dat de cijfers sowieso omhoog zouden zijn gegaan', zegt Van Gucht. Uit enquêtes blijkt dat de bevolking coronamoe is en de motivatie om de maatregelen te volgen verslapt. Van Gucht roept daarom nog eens op door te zetten. ‘Beperk uw dichte contacten in afwachting van de verdere uitrol van de vaccinatiecampagne. Mensen die u niet ontmoet, kunt u niet besmetten. En zet in op telewerk, want dat is een heel effectieve maatregel.’

Telewerk

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) zaten nog eens samen met vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties voor een gesprek over de naleving van de regels over telewerk. Recente mobiliteitsgegevens geven aan dat het telewerk, dat verplicht is waar mogelijk, minder goed wordt opgevolgd. Een rapport van de RAG, een expertengroep van virologen, toont bovendien aan dat een belangrijk deel van de besmettingsclusters zich situeert in bedrijven.

Er is niet veel nodig om naar een bijkomende versnelling te gaan en dan zullen helaas strengere maatregelen nodig zijn.
Steven Van Gucht
Viroloog Sciensano

'We moeten de regels over telewerk strikt blijven toepassen', zei De Croo na afloop. De vraag naar versoepelingen, bijvoorbeeld het toelaten van een wekelijks terugkeermoment, houdt hij zo af. Dermagne is wel bezig met de voorbereiding van een systeem voor een gedeeltelijke terugkeer zodra de epidemiologische situatie dat toelaat.

In een groot deel van de bedrijven is telewerk echter onmogelijk. Sneltesten zullen worden ingezet om het personeel preventief te screenen, iets wat nu nog verboden is, en zo het risico op besmettingen tegen te gaan. Het coronacommissariaat van Pedro Facon moet tegen volgende week een systeem klaar hebben dat het veelvuldig gebruiken van zulke tests mogelijk maakt. Voor het afnemen van de tests wordt naar de bedrijfsgeneeskundige diensten gekeken. 'Het zal, eerst in enkele specifieke sectoren, mogelijk worden mensen twee keer per week te testen', aldus De Croo.

Heropenen terrassen

De hoop is dat de stijgende trend kan worden omgebogen met de vaccinatiecampagne en het beter doen naleven van de huidige regels. Uit de eerdere prognoses bleek dat de cijfers begin mei weer naar beneden moeten gaan, zodat versoepelingen mogelijk worden, maar zekerheid daarover is er niet. Hoe meer mensen hun oude gewoontes weer opnemen, hoe groter de kans op een nieuwe golf.

'Er is niet veel nodig om naar een bijkomende versnelling te gaan en dan zullen helaas strengere maatregelen nodig zijn', zegt Van Gucht. Het openen van de terrassen van cafés en restaurants in de paasvakantie - een vraag van de N-VA -, of andere grote versoepelingen zijn volgens federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zeker niet snel mogelijk. ‘Zeggen dat zoiets kan, is de mensen een rad voor de ogen draaien.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie