Meerderheid Belgen niet voor de zomer gevaccineerd

©PHOTOPQR/LE MIDI LIBRE/MAXPPP

Eerst de woon-zorgcentra en de zorgverleners, dan de andere kwetsbare groepen: ons land heeft zijn vaccinstrategie voor volgend jaar voorgesteld. Een meerderheid van de Belgen zal niet voor de zomer gevaccineerd zijn.

De acht ministers van Volksgezondheid, coronacommissaris Pedro Facon en vaccinverantwoordelijke Dirk Ramaekers hebben donderdag de Belgische vaccinaanpak voorgesteld. 'In 2020 rolde een storm over ons land, over Europa en over de wereld', zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). 'Dankzij de vaccins lijkt 2021 zich anders aan te dienen, als een nieuwe start.'

Als de autorisatie van de vaccins in orde komt, kan een eerste fase in januari beginnen, in alle Europese lidstaten. Ons land hoopt die eerste maand op 600.000 vaccins van Pfizer/BioNTech, goed voor 300.000 mensen, die elk een dubbele dosis krijgen. Alleen de bewoners en het personeel van de woon-zorgcentra en zorgprofessionals in de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg komen in aanmerking.

De taskforce vaccinatie gaat ervan uit dat de eerste fase heel januari en februari in beslag neemt, maar waarschuwt dat de beoogde doelgroep een pak groter is dan de beschikbare vaccins. De woon-zorgcentra zijn goed voor 150.000 bewoners en 60.000 personeelsleden en daarnaast zijn er zo'n half miljoen zorgverstrekkers.

De eerste vaccinaties kunnen in de woon-zorgcentra en ziekenhuizen zelf plaatsvinden. 'Er zijn specifieke opslagvereisten, sommige vaccins moeten op zeer lage temperatuur bewaard worden. Maar dat lijkt logistiek haalbaar', zei Ramaekers.

In een tweede fase wordt een grotere groep mensen gevaccineerd. Het gaat om alle 65-plussers, mensen boven 45 met onderliggende aandoeningen en mensen met essentiële beroepen. Die laatste categorie moet nog uitgeklaard worden. Denk aan politie, brandweer en andere veiligheidsberoepen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zei al te hopen dat het onderwijspersoneel daar ook bij gerekend wordt.

Voor de grootschaliger vaccinatiecampagne worden de bestaande triage- en vaccinatiecentra ingezet, als er geen derde golf komt. 'We zullen weer sterk beroep moeten doen op de huisartsen en heel wat andere partners in de eerste lijn', zei Ramaekers.

In een derde fase wordt dan de rest van de volwassen bevolking gevaccineerd. Dat zou eventueel ook in scholen en bedrijven kunnen. Over kinderen wordt voorlopig niets gerept. 'De taskforce zal ook die vraag nog bekijken, maar die vraag is niet onmiddellijk aan de orde', verduidelijkte federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in Het Journaal. 'Wat onmiddellijk aan orde is, zijn de woonzorgcentra, de ziekenhuizen, de zorgverleners, de mensen met onderliggende aandoeningen.'

Geen precieze timing

De taskforce beklemtoonde dat de fases kunnen overlappen omdat de vaccinaties op verschillende plekken plaatsvinden. Over een precieze timing wou ze geen uitspraken doen. Facon gaf wel duidelijk aan dat 'de meerderheid van de mensen niet voor de zomer gevaccineerd zal zijn'. Het is moeilijk om een precieze kalender te geven, zei hij. 'Er zijn nog verschillende onzekerheden over wanneer de vaccins beschikbaar zullen zijn en over hun precieze werking.'

Het FAGG hoopt dat als alles goed gaat, vanaf maart een versnelling zal plaatsvinden in de productie en de aanlevering van de vaccins. Zeker voor fase 3 verwacht het geneesmiddelenagentschap dat er diverse vaccins ruim beschikbaar zullen zijn. Ons land kocht al ruim 22 miljoen dosissen vaccin. Enkele daarvan - BioNTech, Moderna en AstraZeneca - zitten in het goedkeuringstraject bij het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Belgische geneesmiddelenautoriteit FAGG. Andere als CureVac en Johnson & Johnson zitten nog in de studiefase.

Wanneer versoepelen?

Veel meer duidelijkheid over een versoepeling van de coronamaatregelen biedt de vaccinstrategie niet. Voor de eindejaarsperiode biedt de vaccinatiestart begin januari in elk geval geen soelaas, beklemtoonde Vandenbroucke. 'Dit verandert niets aan de hele moeilijke periode tijdens een stuk van de winter en ook rond eindejaar. En ook daarna. Het komt heel geleidelijk aan. Dit betekent dat we goed moeten nadenken over hoe we nog met het virus zullen moeten leven als we het teruggedrongen hebben, wanneer meer en meer mensen gevaccineerd raken.'

De race naar het vaccin: van de petrischaal tot in de rekken

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de meer dan 250 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zal het halen?

Lees verder

Advertentie
Advertentie