Meeste grenzen in Europa vanaf 15 juni weer open

In verschillende Europese landen doken de voorbije weken agenten op aan de grenzen omdat lidstaten hun grenzen sloten in de strijd tegen het coronavirus. ©EPA

De grenscontroles tussen de meeste Europese landen worden vanaf maandag 15 juni opgeheven. Dat bleek vrijdag na afloop van video-overleg tussen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken.

Kunnen we weldra weer vrij rondreizen in de Europese Unie? Die vraag brandt op vele lippen nu het vakantieseizoen met rasse schreden nadert. De heropening van de Europese binnengrenzen vormde vrijdag dan ook een belangrijk thema tijdens het video-overleg van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken.

De regeringen van de verschillende Europese lidstaten gooiden in maart hun land op slot in een poging de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Alleen essentiële reizen waren onder bepaalde voorwaarden nog toegelaten. Om toezicht te houden op de naleving van de maatregel doken aan de landsgrenzen weer controles op.

Grenscontroles

Nu de piek in de coronacrisis in het leeuwendeel van de lidstaten achter de rug is, draaien almaar meer overheden de strikte lockdownmaatregelen langzaam maar zeker terug. Enkele landen, zoals Portugal, Italië en Oostenrijk, openden de voorbije dagen hun grenzen weer, soms helemaal, soms gedeeltelijk.

De Europese buitengrenzen blijven wellicht nog tot 1 juli dicht. De maatregel is al zeker van kracht tot 15 juni maar wellicht stuurt de Europese Commissie volgende week een aanbeveling om die met twee weken te verlengen.

Tijdens het overleg van de ministers bleek vrijdag dat de grenscontroles tussen de meeste Europese lidstaten vanaf 15 juni verleden tijd zijn. Onder meer Spanje volgt later. Madrid houdt vooralsnog vast aan 1 juli.

De Europese commissaris van Binnenlandse Zaken Ylva Johansson hoopt dat alle controles eind juni geschiedenis zijn. Ze sprak de hoop uit dat de Schengenzone, waarin vrij kan worden gereisd, niet later dan eind deze maand weer als vanouds functioneert. De gezondheidssituatie staat dat volgens haar toe.

De Europese buitengrenzen blijven wellicht nog tot 1 juli dicht. De maatregel is al zeker van kracht tot 15 juni maar waarschijnlijk stuurt de Europese Commissie volgende week een aanbeveling om die met twee weken te verlengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie