Middelkerke gaat zelf terrassen van horeca vullen

Burgemeester Jean-Marie Dedecker wil de winddichte terrasblokken op de Zeedijk opvullen met meubilair van de gemeente. ©Brecht Van Maele

Burgemeester Jean-Marie Dedecker wil vanaf 1 mei weer volle terrassen op de dijk van Middelkerke. Daarvoor laat hij honderden stoelen en tafels aanrukken.

De burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker gaat nog een stap verder in zijn rebellie tegen de coronamaatregelen. Hij heeft een trucje bedacht om op 1 mei de terrassen op de Zeedijk te kunnen openen. De gemeente trekt er de terrasvergunningen voor de horeca tijdelijk in en gaat er zelf stoelen en tafels zetten.

Coronaproof

'We gaan de hele Zeedijk zelf bemeubelen met een paar honderd stoelen en tafels', zei hij vrijdag. 'Het is de bedoeling de winddichte terrasblokken op te vullen zodat mensen er op hun gemak een potje koffie kunnen drinken of een ijsje kunnen eten.

Volgens Dedecker is zijn demarche 'rationeel en volledig wettelijk'.

Eerder deze maand plaatste Dedecker al een dertigtal tafels en stoelen op de dijk, naar eigen zeggen om de chaos en overlast te beperken. Hij maakt zich sterk dat de honderden extra tafels en stoelen volgens de coronaregels worden opgesteld. 'Er komen maximaal vier stoelen aan een tafel. De tafels zullen 1,5 meter uit elkaar staan en ze worden elk halfuur ontsmet', zegt hij. Volgens Dedecker is zijn demarche 'rationeel en volledig wettelijk'.

Het Overlegcomité besliste vrijdag over de voorwaarden waarop terrassen vanaf 8 mei kunnen openen, maar Dedecker had eerder al gezegd dat hij zolang niet wil wachten. Onder anderen Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen, dreigde daarop met zware boetes voor horeca-uitbaters die de regels aan hun laars lappen.

Die uitbaters zijn volgens Dedecker 'laaiend enthousiast' over het plan. Ze zullen de terrassen niet bedienen, maar eten en drank om af te halen aanbieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie