Miljonairs willen zwaarder belast worden om coronahulp te financieren

Walt Disney-erfgename Abigail Disney is een van 83 miljonairs die een oproep lanceren om de rijken zwaarder te belasten. ©Thierry du Bois

Tientallen miljonairs roepen regeringen wereldwijd op hen zwaarder te belasten. Met de extra inkomsten kunnen overheden de coronasteun voor bedrijven en particulieren financieren, luidt het.

De coronapandemie heeft wereldwijd niet alleen een enorme impact op de gezondheid van miljoenen mensen. Ze laat ook diepe sporen na in de economie en het sociaal weefsel. Een actie van de rijken op aarde dringt zich dan ook op, betoogt een groep van 83 miljonairs uit de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en Nederland.

'Nee, wij verzorgen niet de mensen op intensieve zorg. Wij besturen niet de ambulances die de zieken naar het hospitaal brengen. Wij vullen evenmin de winkelrekken aan en leveren geen eten aan huis. Maar wij hebben wel geld, hopen geld. En dat geld is nu en de volgende jaren broodnodig als de wereld herstelt van deze crisis', steken de Millionaires for Humanity van wal in hun open brief.

Walt Disney

Onder de ondertekenaars bevinden zich onder anderen Walt Disney-erfgename Abigail Disney, Ben & Jerry's-medeoprichter Jerry Greenfield, de Britse regisseur Richard Curtis, de Deens-Iraanse ondernemer Djaffar Shalchi en Sir Stephen Tindall, de oprichter van de Nieuw-Zeelandse retailer The Warehouse.

Belast ons, belast ons, belast ons. Het is de juiste keuze. Het is de enige keuze. De mensheid is belangrijker dan ons geld.
Millionaires for Humanity

Ze roepen regeringen wereldwijd op de belastingen voor mensen als zij gevoelig op te trekken. Die extra inkomsten komen overheden de volgende decennia goed van pas om de impact van deze crisis te verzachten, menen de miljonairs.

Onderbetaald

Ze wijzen erop dat een half miljard mensen in armoede dreigt te belanden en honderden miljoenen jobs op het spel staan. 'Bijna een miljard kinderen kan niet meer naar school. En dan zijn er nog de broodnodige investeringen in de gezondheidssector.' De miljonairs herinneren eraan dat veel van de mensen in de frontlinie zwaar onderbetaald zijn, terwijl ze elke dag met het dodelijke virus in aanraking komen.

83
miljonairs
83 miljonairs roepen samen op de rijken op aarde zwaarder te belasten om de kosten van de coronasteun te financieren.

'Wij staan niet in de frontlinie en wij lopen veel minder risico het slachtoffer te worden van deze crisis. Wij moeten ons geen zorgen maken over onze job, onze woonst of de vraag of we wel voor onze gezinnen kunnen blijven zorgen. Dus alstublieft. Belast ons, belast ons, belast ons. Het is de juiste keuze. Het is de enige keuze. De mensheid is belangrijker dan ons geld.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie