Advertentie

Minder coronabesmettingen, maar geen onbezorgde kerst

Supermarkten mogen geen kerstdecoratie verkopen. ©Photo News

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen neemt snel af, maar niet snel genoeg om België een onbezorgde kerst te bezorgen. 'Het staat als een paal boven water: kerst vieren zal in de kleine familiekring moeten gebeuren', zegt de viroloog Steven Van Gucht.

'We gaan Kerstmis toch niet vieren via Skype?', vroeg MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zich donderdag af op een Franstalige radiozender. 'Met drie of vier mensen vieren moet toch mogelijk zijn?' Noem dat gerust een vorm van verwachtingenmanagement, zeker nadat veel politici iedereen hadden opgeroepen om de regels te volgen, zodat de kerstperiode kon worden gered.

Meer en meer wordt duidelijk dat een onbezorgde kerst er niet in zit. 'Het staat als een paal boven water dat kerst vieren in de kleine familiekring zal moeten gebeuren', zegt de Sciensano-viroloog Steven Van Gucht. De kleine familiekring, dat betekent een beperkt aantal mensen en zeker geen grote familiefeesten. Zo'n feesten dreigen superverspreidingsevents te worden, waardoor het coronavirus zich snel zou kunnen verspreiden.

Fors minder besmettingen

Nochtans zijn er enige redenen om optimistisch te zijn over de evolutie van de coronacijfers. De voorbije zeven dagen werd het virus dagelijks bij gemiddeld 7.665 mensen vastgesteld. Dat is een afname met 46 procent tegenover de voorgaande week. Die daling vertaalt zich in een stabilisatie van het aantal patiënten in de ziekenhuizen, zij het één op een zeer hoog niveau. De komende dagen wordt daar een daling verwacht.

'Dit is wat je kon verwachten als de genomen maatregelen goed werden opgevolgd en ik hoop dat we dit tempo kunnen aanhouden', zegt Van Gucht. Als dat lukt, duiken we tegen midden december onder 1.000 besmettingen per dag. Tegen Kerstmis moeten dat zelfs minder dan 200 besmettingen per dag zijn. Toch is dat volgens virologen nog altijd te veel om de maatregelen te versoepelen.

Aan het huidige krimptempo is het minstens tot de tweede week van januari wachten vooraleer we in een veilige haven met minder dan 50 besmettingen belanden.

Het cijfer is wat arbitrair, maar virologen spreken pas vanaf minder dan 50 besmettingen per dag over een veilige haven. Bij zo weinig besmettingen kan het contactonderzoek efficiënt worden gevoerd, zodat elke nieuwe uitbraak zo snel mogelijk wordt platgeslagen. Aan het huidige krimptempo is het minstens tot de tweede week van januari wachten vooraleer we in die fase belanden.

Meer testen

Minstens, want nu worden in hoofdzaak alleen mensen met symptomen op corona getest. Wie een risicocontact heeft gehad, maar geen symptomen heeft, wordt enkel gevraagd in quarantaine te gaan. Het is de bedoeling binnenkort weer ruimer te gaan testen, wat het aantal vastgestelde besmettingen omhoog kan duwen.

Bovendien is het maar de vraag of we het huidige krimptempo kunnen aanhouden. Maandag gaan de meeste leerlingen na een verlengde herfstvakantie weer naar school, waardoor mensen onvermijdelijk weer meer contacten hebben, wat in de kaart van het virus speelt.

Op 1 december volgt bovendien een evaluatie van de maatregelen en zal de politiek onder druk komen te staan om een eerste serie versoepelingen aan te kondigen. Allicht komt dan onder meer het heropenen van de winkels op tafel. 'Ik zou daar toch mee oppassen, want zeker met de feestdagen in het vooruitzicht dreigt dat tot een stormloop op de winkels te leiden', zegt Van Gucht.

Te snel versoepelen dreigt snel tot een derde golf van coronabesmettingen te leiden. Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) gaven daarom al aan dat we de maatregelen lang zullen moeten volhouden. De kans dat bijvoorbeeld de cafés en de restaurants voor het einde van het jaar weer opengaan is daardoor uiterst klein.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie