Problemen met grondstoffen stuurden vaccinplanning Pfizer in de war

Het Pfizer-vaccin wordt deels gemaakt in Puurs. ©REUTERS

De race naar het vaccin weegt op de markt van de medische grondstoffen. Omdat de kwaliteit in het gedrang kwam, moest de farmagigant Pfizer daarom zijn productiedoelstelling halveren.

Minstens 100 miljoen dosissen Moderna-vaccin in eerste kwartaal 2021

Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna verwacht in de eerste drie maanden van volgend jaar 100 tot 125 miljoen dosissen van zijn coronavaccin te produceren. De overgrote meerderheid ervan is bestemd voor de Verenigde Staten, deelde Moderna mee.

Het bedrijf bevestigde allereerst dat het nog dit jaar ongeveer 20 miljoen dosissen beschikbaar zal hebben in de VS. In het eerste kwartaal van volgend jaar zullen daar 100 tot 125 miljoen dosissen bijkomen. Daarvan zijn er 85 tot 100 miljoen bestemd voor de VS en 15 tot 25 miljoen voor de rest van de wereld, aldus Moderna in een persbericht.

Over het hele jaar 2021 verwacht Moderna 500 miljoen tot 1 miljard dosissen van zijn vaccin te produceren.
Mensen krijgen twee keer een injectie met het vaccin, om de werking ervan te verbeteren. Moderna is bezig met de voorbereidingen om zijn coronavaccin uit te rollen van zodra de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) het licht op groen heeft gezet. Die buigt zich op 17 december over de aanvraag. De goedkeuring wordt kort nadien verwacht. Het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) wil ten laatste op 12 januari de knoop doorhakken.

België tekende in op 2 miljoen dosissen van het Moderna-vaccin.

Pfizer en zijn wetenschappelijke partner, het Duitse BioNTech, stelden in persberichten in september dat ze tegen het einde van het jaar 100 miljoen dosissen van hun coronavaccin zouden kunnen produceren. Maar bij de bekendmaking van hun positieve resultaten - tot 95 procent doeltreffend - was dat aantal met de helft geslonken tot 50 miljoen dosissen. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal halveerde de farma-alliantie die doelstelling na problemen met de nodige grondstoffen.

De tegenvaller laat zien dat farmaproducenten onder enorme druk staan om aan een ongeziene topsnelheid een vaccin te produceren, ondanks de hoerastemming over de bemoedigende testresultaten van de jongste weken.

Pfizer-woordvoerster Marie-Lise Verschelden bevestigt de initiële uitdagingen, zoals het opschalen van de toeleveringsketen wat langer duurde dan verwacht. 'Wat ook impact had, is dat de uitkomst van de klinische studie iets later was dan oorspronkelijk voorzien, waardoor we ons extra moesten concentreren op productie voor de klinische studie.'

Pfizer, dat zijn vacciningrediënten haalt uit de VS en Europa, wil niet verduidelijken waar het schoentje in de aanvoerketen precies knelde. In de normale gang van zaken zou een farmaproducent wachten op een officiële goedkeuring voor hij op grote schaal vaccins begint te maken, waardoor de grondstoffen ruim op voorhand kunnen worden ingeslagen. Maar met een pandemie die al meer dan 1,5 miljoen levens heeft geëist en het sociale leven al negen maanden platknijpt, is die tijd er niet.

Puurs

Het Verenigd Koninkrijk was woensdag het eerste land dat een officieel 'go' gaf aan het m-RNA-vaccin, een primeur voor de technologie en dus ook een extra uitdaging. Vrijdag kwamen de eerste 800.000 dosissen van het Pfizer-vaccin, dat geproduceerd is in het Belgische Puurs en bewaard en vervoerd moet worden aan -70 graden Celsius, aan via de Eurotunnel. De Belgische regering kocht 5 miljoen dosissen van het Pfizer-vaccin en verwacht in januari zowat 600.000 dosissen. Aangezien je twee dosissen nodig hebt om immuniteit te kweken, is dat goed voor 300.000 gevaccineerde Belgen in die eerste fase.

Het duo Pfizer/BioNTech was op enkele vlakken een pionier. Het kwam als eerste met positieve resultaten en trok als eerste naar de autoriteiten voor officiële goedkeuring, allemaal onder luid gejuich van beleggers. Nu lijkt die beursrally wat te stokken.

De toeleveringsproblemen veranderen niets aan de langetermijnplannen van Pfizer. De aanpassingen aan de productielijnen in de VS en Europa zijn volledig voltooid, verduidelijkt Verschelden nog. 'We hebben er vertrouwen in dat we tegen het einde van 2021 zoals aangegeven tot 1,3 miljard doses kunnen leveren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie