Ministers bespreken leeftijdsbeperking voor AstraZeneca

Enkele landen, waaronder Frankrijk, Nederland en Duitsland, voerden een leeftijdsgrens in voor het toedienen van AstraZeneca. ©REUTERS

De Belgische ministers van Volksgezondheid nemen het vaccin van AstraZeneca opnieuw onder de loep. Het advies van de Europese medicijnenwaakhond over risico's op trombose bij bepaalde leeftijdsgroepen wordt doorslaggevend.

Het is bijna niet meer uit te sluiten dat een verband bestaat tussen het coronavaccin van AstraZeneca en tromboses. Ook Marco Cavaleri, de chef vaccins van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), erkent dat er een link is. Dinsdag zei hij in Italiaanse media dat 'er een verband is met het vaccin, maar we weten nog niet wat die reactie veroorzaakt'. Hij voegde er wel meteen aan toe dat de voordelen van het vaccin nog altijd groter zijn dan de risico's.

Stand van zaken

Deze week worden 414.330 vaccins verwacht, volgende week 366.030. Vorige week kreeg ons land er 438.210 geleverd. Dat brengt het totaal sinds december op 2.606.535 vaccins.

Op 6 april hadden in totaal 1.525.095 mensen in ons land een eerste vaccinspuit gekregen. 573.969 Belgen ontvingen hun tweede prik.

Het is nog niet duidelijk of AstraZeneca zelf of de vaccinsoort - die werkt met een virale vector, niet met mRNA zoals enkele andere coronavaccins - aan de oorzaak ligt. Volgens Cavaleri komt de zeldzame combinatie van klachten 'onder jonge gevaccineerden vaker voor dan we zouden verwachten'.

Een van de wetenschappelijke comités van het EMA, het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC), vergadert deze week over het vaccin van AstraZeneca. Mogelijk komt het comité vandaag of morgen met een oordeel. Tot nu zei het EMA dat een verband niet was aangetoond, maar ook niet kon worden uitgesloten.

Leeftijdsgrens

Ook ons land neemt het vaccin nogmaals onder de loep. De ministers van Volksgezondheid zitten deze ochtend samen om het over AstraZeneca te hebben. België dient het vaccin aan alle leeftijdsgroepen toe. Enkele andere landen, waaronder Frankrijk, Nederland en Duitsland voerden een leeftijdsgrens in. Het vaccin wordt er enkel toegediend aan 55- of 60-plussers.

Nu de Europese medicijnenwaakhond zijn advies over AstraZeneca lijkt te herzien beraden de ministers in ons land zich opnieuw over het vaccin.

Enkele tientallen mensen in Europa, vooral jongere personen, kregen de voorbije weken na een spuitje van AstraZeneca last van bloedklonters of trombose, soms met dodelijke gevolgen. In de nasleep daarvan besliste België verder te vaccineren met AstraZeneca zonder beperkingen.

Nu de EMA haar advies lijkt te herzien heroverwegen de ministers die beslissing. Volgens verschillende media gaan in Franstalig België steeds meer stemmen op om het voorbeeld van Frankrijk te volgen en het vaccin enkel nog aan iets oudere mensen te geven. Voor het overleg deze ochtend baseren ze zich op input van de taskforce vaccinatie, die dinsdag samenkwam, en van de Hoge Gezondheidsraad. Maar de officiële uitspraak van het EMA wordt doorslaggevend.

Vaccinatiesnelheid

7,7 miljoen
dosissen
AstraZeneca is belangrijk in de Belgische vaccinatiestrategie. Met een aankoop van 7,7 miljoen dosissen zette ons land ruim in op het Brits-Zweedse vaccin.

Het AstraZeneca-vaccin, dat werd ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford, was van bij het begin belangrijk in de Belgische vaccinatiestrategie. Met een aankoop van 7,7 miljoen dosissen zette ons land ruim in op het Brits-Zweedse vaccin. Dat biedt een belangrijk logistiek voordeel omdat het op koelkasttemperatuur bewaard wordt.

De onvoorspelbare leverschema's van AstraZeneca legden eerder bloot hoe afhankelijk België is van het vaccin. Een leeftijdsbeperking kan het vaccinatietempo opnieuw vertragen. Dat richt de aandacht op Johnson & Johnson, dat midden april de eerste dosissen zou leveren in België.

Met het J&J-vaccin, dat met één dosis voldoende bescherming biedt, hoopt ons land het tempo te verhogen. 'Op basis van de eerste berichten over Johnson & Johnson hopen en verwachten we dat hun leveringen stabieler zijn dan die van AstraZeneca', zei Dirk Ramaekers, het hoofd van de vaccinatietaskforce, twee weken geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie