Advertentie

Mogelijk in de komende dagen al strengere coronaregels

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. ©Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) sluit niet uit dat het Overlegcomité vrijdag al samenkomt om strengere coronamaatregelen te bespreken. De zorgsector pleit voor 'een dringende en drastische pauzeknop'.

Het regent alarmkreten nu de besmettingscijfers nieuwe records neerzetten. Na het pleidooi van de gouverneurs om nieuwe maatregelen luidt ook de zorgsector de alarmklok. Domus Medica, de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen en Zorgnet-Icuro vragen het Overlegcomité 'een dringende en drastische pauzeknop'. Ook KU Leuven-viroloog Marc Van Ranst schrijft op Twitter dat 'langer wachten alles alleen maar pijnlijker, moeilijker en spijtiger maakt'.

'Bescherm de zorg en de patiënten en maak dat onze scholen kunnen openblijven. Niet over twee weken, maar nu. Elke dag vertraging zal de schade alleen maar erger maken', stellen Zorgnet-Icuro en co. In Vlaanderen bleken de voorbije twee weken 21.000 leerlingen besmet met het coronavirus. Door de quarantaines beslisten al 38 scholen tijdelijk de deur te sluiten, terwijl andere directies overwegen over te stappen op afstandsonderwijs om de examens te redden.

In de regering stijgt de druk op premier Alexander De Croo (Open VLD) om het Overlegcomité samen te roepen. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zei in 'De ochtend' op Radio 1 dat er mogelijk de komende dagen al nieuwe verstrengingen komen. 'Als het nodig is om te handelen, moeten we gepaste maatregelen nemen. Ik denk dat we snel en doelgericht moeten schakelen, dat zou de komende dagen al kunnen.' Morgen, bijvoorbeeld? 'Dat zou kunnen, maar het is aan de premier om te beslissen.'

Concreet denkt Verlinden aan verscherpingen voor sectoren waar veel mensen samenkomen en het moeilijk is afstand te houden, zoals het nachtleven en massa-evenementen. 'Er zijn sectoren, ik noem de dancings en de discotheken, die geconfronteerd worden met moeilijke maatregelen. We helpen ze niet door te lang onduidelijkheid te laten bestaan. Wat mij betreft, zijn dat dingen die besproken moeten worden.'

We helpen de dancings en de discotheken niet door te lang onduidelijkheid te laten bestaan.
Annelies Verlinden
Minister van Binnenlandse Zaken

Een aanscherping van de horecaregels - of in het ergste geval een sluiting - ligt volgens Verlinden niet op tafel. 'We hebben gezien dat we in de horeca een heel aantal zaken veilig kunnen laten verlopen. Aan tafel zitten en iets in gezelschap drinken kunnen veilig. Verregaande maatregelen zijn daar niet aan de orde', zegt Verlinden.

Kernkabinet

Via zijn woordvoerder liet De Croo donderdag aan De Tijd weten dat hij de situatie van nabij opvolgt. Het kernkabinet met de federale topministers, dat normaal gezien op vrijdag samenkomt, verzamelt donderdagavond al. Op die manier is er vrijdagvoormiddag ruimte om een eventueel Overlegcomité te laten plaatsvinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie