Mondkapjes verplicht in alle drukke plaatsen

©BELGA

Vanaf zaterdag wordt het verplicht een mondmasker te dragen in winkels en shoppingcenters en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, zoals bioscopen en musea.

Dat is donderdagavond beslist op een overleg tussen de verschillende regeringen van ons land. Ook in theater-, muziek- en conferentiezalen, auditoria, bibliotheken, musea en religieuze gebouwen zoals kerken en moskeeën wordt het dragen van een mondmasker verplicht.

Met de beslissing neemt de politiek iedereen in snelheid. Dat de mondkapjesplicht nu beslist wordt en zaterdag al ingaat, komt onverwacht. Donderdag klonk het nog dat de topministers van de federale regering en de regionale minister-presidenten zich volgende woensdag opnieuw over de kwestie zouden buigen in de Nationale Veiligheidsraad.

Naar cinema zonder popcorn?

Betekent de mondmaskerplicht het einde van popcorn in de cinema? Het zou een serieuze streep door de rekening zijn van bioscoopuitbaters als Kinepolis, die een belangrijk deel van de inkomsten uit voeding en drank halen.

De druk werd wel groot om mondmaskers in winkels en op drukke plaatsen te verplichten. Donderdag raakte bekend dat een belangrijk wetenschappelijk adviesorgaan van de federale dienst Volksgezondheid, de Hoge Gezondheidsraad, aanraadt mondmaskers in winkels te verplichten. Dat was het sein voor de expertengroep GEES, die de overheid bijstaat in de afbouw van de coronamaatregelen, om opnieuw aan te dringen voor een forse uitbreiding van de mondmaskerplicht. Premier Sophie Wilmès (MR) laat in een persbericht weten dat het overlegcomité de GEES volgt.

De Nationale Veiligheidsraad besliste op 24 juni geen mondkapjesplicht op te leggen. Dat tot grote onvrede van de virologen Marc Van Ranst, Erika Vlieghe (voorzitster van de GEES) en Steven Van Gucht, alle drie nauw betrokken bij het coronamanagement van de overheid.

De redenering van premier Sophie Wilmès (MR) en de minister-presidenten Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) was toen dat de epidemie in dalende lijn ging, en het dus bizar zou zijn plots mondmaskers te verplichten, terwijl het coronavirus wegebt. De politiek vindt het sowieso vervelend dusdanig in te breken in het leven van mensen. De wetenschappers zijn eerder van oordeel dat 'gouverner prévoir' is.

Buitenland

Intussen lijkt de verdere afname van de epidemie wat stilgevallen te zijn en bleef de discussie rondwaren. De hogere overheid zat ook met een revolte van burgemeesters, die op eigen houtje mondkapjesplicht invoerden. De burgemeester van Deinze werd teruggefloten. Maar de burgemeester van Blankenberge liet deze week weten ook met een eigen regeling rond mondkapjesplicht op markten te komen.

Een extra element is dat in het buitenland ook meer en meer een mondmaskerplicht wordt ingevoerd. De Spaanse regio Catalonië besliste donderdag iedereen vanaf 6 jaar binnen en buiten een mondmaskerplicht op te leggen. De verplichting geldt voor alle openbare ruimten, en dat tot een vaccin beschikbaar is. De streek rond de Catalaanse stad Lerida is weer in lockdown gegaan na een virusuitbraak onder fruitplukkers.

Het dragen van een mondmasker is bij ons al verplicht op openbaar vervoer, voor horecapersoneel en mensen met een contactberoep zoals kappers. Kinderen onder 12 hoeven geen mondmasker te dragen. Wie zich niet aan de mondkapjesplicht houdt, zal worden gesanctioneerd. Zaken die zich niet aan de regels houden, zullen worden gesloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie