Mondmasker altijd verplicht in openbare ruimte in Catalonië

Vanaf donderdag moet iedereen in Catalonië in de openbare ruimte een mondmasker dragen. ©EPA

Wie zich vanaf donderdag in de Spaanse regio Catalonië buiten zijn woning begeeft, moet altijd een mondmasker dragen. 'Zelfs als iedereen zich op minstens 1,5 meter van elkaar bevindt.'

De Catalaanse regering schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat heeft de Catalaanse premier Quim Torra woensdagmiddag bekendgemaakt in het Catalaanse parlement. 'Wie zich vanaf donderdag in de openbare ruimte begeeft, moet altijd een mondmasker dragen.' De maatregel geldt ook als mensen zich op minstens 1,5 meter van elkaar bevinden.

Met de ingreep hoopt de Catalaanse regering het risico op de overdracht van het longvirus zo veel mogelijk te beperken. Dat Torra en zijn ministers net nu een algemene mondmaskerplicht invoeren hoeft niet te verbazen.

Corona-opstoot

De afgelopen dagen werd de Spaanse regio opgeschrikt door een fikse coronaopstoot in de provincie Lleida. Die zette de Catalaanse autoriteiten er het afgelopen weekend toe aan zowat 200.000 mensen in de getroffen regio weer in lockdown te plaatsen.

Er bestaat nog geen sluitend bewijs om te stellen wanneer het dragen van een masker nuttig is. Maar één ding staat vast: als iedereen er een draagt, helpt dat om het risico op de overdracht van het virus te verminderen.
Antoni Trilla
Catalaanse epidemioloog

'We hebben ook vastgesteld dat mensen almaar lakser omspringen met de regels van social distancing en andere preventiemaatregelen', verduidelijkte de Catalaanse regeringsleider. De bestuursploeg in Barcelona houdt er ook rekening mee dat de volgende weken heel wat toeristen naar de regio afzakken. Ook voor hen geldt de mondmaskerplicht.

Epidemiologen juichen de maatregel toe. 'Afstand bewaren blijft het belangrijkste advies', zei de Catalaanse epidemioloog Antoni Trilla woensdag in de Catalaanse krant La Vanguardia. 'Er bestaat nog geen sluitend bewijs om te stellen wanneer het dragen van een masker nuttig is. Maar één ding staat vast: als iedereen er een draagt, helpt dat om het risico op de overdracht van het virus te verminderen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie