Van Gucht: 'Brussel binnen tweetal weken op niveau van Antwerpen'

Iedereen ouder dan 12 moet een mondmasker dragen in Brussel. ©Kristof Vadino

In het Brussels Gewest heeft het aantal coronabesmettingen een kritieke drempel overschreden. Als de toename van de coronacijfers aanhoudt, bereikt Brussel binnen een tweetal weken het niveau van Antwerpen. Dat zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie over het coronavirus.

'De grootste stijging zien we in het Brussels Gewest. Het weekgemiddelde is er toegenomen met 57 procent. Dat is iets lager dan de week ervoor, maar blijft zorgbarend', zei Van Gucht.

Uit de recentste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano blijkt woensdag dat in de periode van 2 tot 8 augustus per 100.000 inwoners gemiddeld 54,4 nieuwe gevallen van Covid-19 werden geregistreerd.

Mondmaskerplicht

Door het overschrijden van de drempel van 50 besmettingen geldt vanaf woensdag op het hele Brusselse grondgebied een mondmaskerverplichting voor iedereen van 12 jaar en ouder.

Nochtans zijn er grote verschillen tussen de gemeenten. Het virus is vooral aan een opmars bezig in Brussel-stad, Schaarbeek, Jette en Anderlecht, terwijl de epidemie in rijkere en minder druk bevolkte gemeenten zoals Ukkel en Watermaal-Bosvoorde minder woedt.

De regelgeving voorziet enkele uitzonderingen. Er is geen mondmasker vereist tijdens sportbeoefening, bij het verrichten van intensieve lichamelijke arbeid op de openbare weg, en voor mensen met een handicap die hen verhindert een masker of een gelaatsscherm te dragen.

In de voetgangerszone van Brussel centrum werd eerder al een mondmaskerplicht ingevoerd, net als op markten, rommelmarkten en kermissen.

In de periode 2-8 augustus werden in Brussel 663 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 242 gevallen in vergelijking met de voorgaande zeven dagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie