'Mondmaskers van Defensie voldoen niet aan veiligheidsnormen'

©Photo News

De 15 miljoen herbruikbare mondmaskers die geleverd zijn door het Luxemburgse bedrijf Avrox voldoen niet aan de aanbevelingen om ze te wassen, meldt Le Soir.

De mondmaskers, die besteld zijn door Defensie op vraag van de federale regering, moeten met de hand gewassen worden met water van 30°C. Terwijl sinds de uitbraak van Covid-19 in ons land en internationaal altijd is aangeraden om herbruikbare mondmaskers te wassen op 60°C om het virus te vernietigen.

In de specificaties die Defensie eind april aan de kandidaat-leveranciers bezorgde, stond dat de producten moesten voldoen aan de aanbevelingen van het Belgische Bureau voor Normalisatie (NBN), schrijft Le Soir. Daarin staat dat de mondmaskers 30 minuten lang op minstens 60°C gewassen moeten worden.         

Opvallend: de mondmaskers van een van de kandidaat-leveranciers werden door Defensie geweigerd net omdat ze niet op de correcte manier gewassen konden worden.     

Gevaar voor volksgezondheid  

Sectororganisaties Creamoda, Febelsafe en FBT stellen dat de mondmaskers een gevaar vormen voor de volksgezondheid en niet mogen verspreid worden. Defensie en het bedrijf Avrox daarentegen verzekeren dat de maskers van onberispelijke kwaliteit zijn en dat ze alle testen doorstaan hebben. Ze zijn vanaf 15 juni verkrijgbaar in de apotheken.       

Defensie bestelde in totaal 18 miljoen mondmaskers: 15 miljoen van Avrox en 3 miljoen van Tweed & Cottons, het bedrijf dat bij ons bekend is van het kledingmerk River Woods. 

Eerder deze week stapte het Belgische bedrijf Illbebag naar de Raad van State om de gunning van het contract aan te klagen. 'Ik betwist de motieven die gegeven zijn om mijn offerte te weigeren. En ik zou graag hebben dat de selectie transparant verloopt en dat er gekeken wordt naar de leveringsmogelijkheden', zegt Patrick Van der Vliet van Illbebag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie