Na twee prikken lopen Belgen nog amper corona op: 'Vaccinatie werkt'

©Photo News

Slechts 0,32 procent van de volledig gevaccineerde Belgen test nadien nog positief op het coronavirus. 'Een belangrijke aanwijzing voor de effectiviteit van de vaccins in België', concludeert het gezondheidsinstituut Sciensano.

Sinds het begin van de vaccinatiecampagne waakt Sciensano nauwgezet over de gezondheid van volledig gevaccineerde Belgen. Door het vaccinatieregister Vaccinnet+ te koppelen aan de database met testresultaten gaat Sciensano na hoeveel infecties zich voordoen bij personen die hun beide prikken al ontvingen.

Van de 1.421.067 personen die op 31 mei volledige bescherming genoten, liepen er maar 4.526 een opgemerkte infectie met het coronavirus op. Dat komt overeen met 0,32 procent van alle gevaccineerde Belgen op dat moment. Bijkomende meevaller: van die groep mensen rapporteerden ruim twee op de drie geen enkel symptoom.

Tijdens de laatste twee weken van mei werden 652 infecties bij beschermde personen vastgesteld, op een totaal van 27.979 nieuwe coronagevallen. 'Die infecties vertegenwoordigen dus slechts 2,33 procent van alle gevallen die in die periode zijn geregistreerd. Dat toont duidelijk aan dat volledig geïmmuniseerde personen veel minder vatbaar zijn voor een infectie', stelt Sciensano.

Het gezondheidsinstituut benadrukt dat het fenomeen zeldzaam is, omdat de infecties vaak toevallig aan het licht komen. Veelal ondergaat de persoon een PCR-test na een reis of een hoogrisicocontact, niet omdat hij ziek is.

België weer oranje

Tijdens de wekelijkse persconferentie bracht viroloog Steven Van Gucht nog meer positief nieuws. 'Gedreven door de vaccinatiecampagne en het goede weer zetten de coronacijfers hun gunstige pad voort', zei Van Gucht, die tegelijk waarschuwde voor de opmars van de Indiase variant. Vorige week was die 'deltavariant' goed voor 1,3 procent van de besmettingen, nu gaat het al om 3,9 procent. De Britse variant blijft met 82 procent verantwoordelijk voor het leeuwendeel.

De viroloog gaf mee dat België binnenkort oranje kan kleuren op de reiskaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC). Als de besmettingscijfers in ons land de dalende trend voortzetten, duiken we binnen een week onder de kaap van 150 besmettingen per 100.000 inwoners per twee weken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie