Nederland neemt ‘klein beetje risico’ met het coronavirus

De Nederlandse premier Mark Rutte. ©REUTERS

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft met de gedeeltelijke heropening van de scholen en de heropstart van de contactberoepen enkele voorzichtige versoepelingen van de coronaregels aangekondigd.

Voor de tweede keer in een maand heeft de Nederlandse regering de harde lockdown die sinds midden december van kracht is licht bijgestuurd. De basisscholen waren al open en nu kunnen ook leerlingen in het middelbaar minstens één dag per week naar school. 

De contactberoepen zoals kappers mogen vanaf 3 maart heropstarten, met uitzondering van sekswerkers. Winkelen in niet-essentiële winkels kan op afspraak en die moet minstens vier uur op voorhand worden gemaakt.

Derde golf

Nederland kende een tweede golf in oktober en, na versoepelingen, een derde piek in december. Sindsdien daalden de cijfers, maar de voorbije dagen viel die afname stil. De voorbije twee weken telden onze noorderburen 289 besmettingen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: in ons land zijn dat er ongeveer 240.

'We denken nu in een fase te zijn gekomen een klein beetje meer risico te nemen’, zei Rutte op een persconferentie. ‘Weliswaar beperkt en weloverwogen, maar met de Britse variant in ons achterhoofd met risico.’

De overige maatregelen, waaronder de omstreden avondklok, blijven minstens tot 15 maart behouden. In Nederland vinden er op 17 maart verkiezingen plaats. De VVD, de partij van Rutte, blijft volgens de peilingen veruit de grootste.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie