Advertentie

Nederlandse en Duitse lockdown verhogen druk voor nog strengere regels

Omdat het aantal ziekenhuisopnames er weer stijgt, kiezen Nederland en Duitsland voor een harde lockdown. Bij stagnerende coronacijfers is het voor ons land nog te vroeg om de sowieso al strenge Belgische regels verder op te schalen, klinkt het in politieke kringen.

'Wijzen België en Ierland ons de weg?', zo titelde de Frankfurter Allgemeine Zeitung vrijdag. Het antwoord is ja. Bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten besloten zondag de coronaregels aan te scherpen. Niet-essentiële winkels en scholen sluiten vanaf woensdag. Samenkomsten binnenshuis worden beperkt tot vijf mensen, waarbij maximaal twee gezinsbubbels bijeen mogen komen.

De Nederlandse premier Mark Rutte kondigde maandag eveneens de sluiting van de niet-essentiële winkels en de scholen aan. Nederlanders mogen nog maximaal twee mensen thuis uitnodigen. Net als Duitsland kiest Nederland voor een aanpak die sterk gelijkt op wat ons land begin november doorvoerde. Omdat de ziekenhuizen dreigden te bezwijken onder de toestroom aan coronapatiënten, besloot onze overheid de winkels te sluiten, de herfstvakantie voor de schoolgaande jeugd met een week te verlengen en het aantal nauwe contacten te beperken tot één persoon buiten het eigen gezin.

Duitsland en Nederland, waar het aantal besmettingen minder snel steeg dan in ons land, hanteerden een zachtere aanpak. De focus lag er op de sluiting van de horeca. De groei van het aantal besmettingen werd ermee afgeremd. Maar anders bij ons, waar het aantal infecties door de harde maatregelen afnam, kregen onze noorder- en oosterburen de cijfers amper naar beneden.

Stijgend aantal besmettingen

De voorbije week werden de beleidsmakers in Berlijn en Amsterdam zelfs geconfronteerd met een stijgend aantal besmettingen. In Duitsland gaat dat gepaard met een opstoot van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op intensieve zorgen. Per 100.000 inwoners liggen nu evenveel Duitsers als Belgen op intensieve. Terwijl het aantal patiënten op intensieve in ons land nog licht afneemt, stijgt dat aantal in Duitsland almaar sneller.

Ook in Nederland neemt het aantal ziekenhuisopnames toe, al heeft zich dat voorlopig nog niet vertaald in een hogere bezetting op de intensieve zorgen. Nederland heeft echter een beperkt aantal ziekenhuisbedden en de gewone zorg komt almaar meer in de verdrukking. Om te vermijden dat het verkeerd loopt, moet het aantal besmettingen naar beneden. 'De rek is er echt uit', zei Rutte.

Wat met België?

Nu Duitsland en Nederland kiezen voor een strengere aanpak, wordt onvermijdelijk de vraag gesteld of ons land genoeg doet in de strijd tegen het virus. Door de harde maatregelen is het aantal besmettingen teruggevallen van meer dan 15.000 naar gemiddeld 2.231 besmettingen per dag. De daling ging evenwel gepaard met versoepelingen. Na de verlengde herfstvakantie gingen de meeste leerlingen weer naar school en sinds 1 december zijn ook de niet-essentiële winkels weer open.

Van een afname van de coronacijfers is intussen geen sprake meer. Met een gemiddelde van 2.231 besmettingen per dag ligt het aantal infecties nu 3 procent hoger dan een week geleden en het aantal ziekenhuisopnames stagneert. Allicht speelt een wintereffect ons parten. Binnen kan het virus zich veel gemakkelijker verspreiden dan buiten.

De cijfers stabiliseren op een niveau dat ver boven de drempel ligt die de overheid naar voren had geschoven voor versoepelingen. Bovendien blijft de situatie in de ziekenhuizen - nog altijd liggen daar 2.800 coronapatiënten, van wie 617 op intensieve - problematisch. Als de epidemie weer aan kracht wint, kunnen de ziekenhuizen snel overbelast geraken.

Liever nu snel extra maatregelen nemen dan binnenkort weer met een full-blown epidemie geconfronteerd te worden.
Marc Van Ranst
Viroloog

Overlegcomité

Een expertengroep onder leiding van coronacommissaris Pedro Facon maakt tegen het Overlegcomité van vrijdag een evaluatie over de situatie. Viroloog Marc Van Ranst, een van de adviserende experten, toonde zich op Facebook voorstander van strengere regels. 'Liever nu snel extra maatregelen nemen dan binnenkort weer met een full-blown epidemie geconfronteerd te worden', stelt hij.

Het Belgische wapenarsenaal is nog niet uitgeput. In Vlaanderen kan de avondklok vervroegd worden tot 22 uur, zoals in Brussel en Wallonië al het geval is. De niet-essentiële winkels kunnen opnieuw worden gesloten en niet-essentiële verplaatsingen kunnen worden verboden. Eén optie sloot Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) al uit. De kerstvakantie wordt niet verlengd, want 'dat zou de leerachterstand enkel vergroten'.

Voor verstrengingen is er echter weinig politiek enthousiasme. De Duitse en Nederlandse maatregelen doen misschien uitschijnen dat ons land minder doet, maar schijn bedriegt. Onze regels over het maximale aantal contacten zijn een pak strenger. Anders dan Nederland en Duitsland laat België ook geen tijdelijke versoepelingen toe met kerst. 'Vooralsnog denken we niet aan verstrengingen, maar alles hangt van de cijfers af', klinkt het in de Vlaamse regering. De politiek lijkt wel te willen inzetten op het beter doen naleven van de huidige maatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie