Niet-essentiële reizen verboden, kappers heropenen mogelijk op 13 februari

'We moeten doorzetten omdat het einde in zicht is', zei premier Alexander De Croo. ©EPA

Het Overlegcomité heeft beslist dat toeristische reizen naar het buitenland tot 1 maart worden verboden. De niet-medische contactberoepen zoals de kappers mogen half februari weer open als de coronacijfers blijven dalen.

De Belgische coronacijfers zijn beter dan die van de meeste andere Europese landen, maar onder meer door de dreiging van besmettelijke varianten zoals de Britse en de Zuid-Afrikaanse mutant blijven we kwetsbaar. 'We moeten dammen opbouwen om onze gunstige situatie te behouden', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) vrijdagavond na een vergadering van het Overlegcomité.

Om te vermijden dat reizigers het virus naar ons land brengen besloten de federale en regionale topministers dat er een tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen van en naar ons land komt. Toeristische en recreatieve reizen worden verboden van 27 januari tot 1 maart.

We hebben gezien dat het virus meereist met mensen. Maar we bouwen geen muur rond ons land.
Alexander De Croo
Premier (Open VLD)

Verplaatsingen wegens dringende gezinsredenen, medische redenen, studies en het werk blijven mogelijk. Ook diplomaten en werknemers van internationale organisaties - zoals de Europese instellingen - mogen blijven reizen. 'We hebben gezien dat het virus meereist met mensen', zei De Croo. 'Maar we bouwen geen muur rond ons land.'

Quarantaine

De verwachting was dat wie langer dan 16 uur in het buitenland verbleef zich verplicht zou moeten laten testen en in quarantaine gaan. Maar de huidige 48-urenregel blijft behouden. De beperking tot 16 uur zou te veel problemen opleveren in grensregio's. Wie langer dan 48 uur in het buitenland doorbracht, moet zich verplicht laten testen en tien dagen in quarantaine gaan. Dat is langer dan de zeven dagen nu.

Wie terugkeert uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika moet sowieso tien dagen in quarantaine. Buitenlanders die naar ons land reizen, moeten een negatieve test bij vertrek kunnen voorleggen en worden bij aankomst nogmaals getest.

Verklaring op eer

Wie reist, moet op eer verklaren dat hij daarvoor gegronde redenen heeft. De overheid kondigt controles aan op typische vertrekplaatsen, zoals stations en luchthavens. Ook grenscontroles zijn mogelijk. 'Maar we gaan niet aan elke grensovergang een grenspost zetten', aldus De Croo.

Wie de regels niet volgt kan een boete krijgen. Standaard is dat 250 euro, al kan bij flagrante overtredingen ook een dagvaarding volgen. De vraag is of wie bijvoorbeeld echt op de latten wil staan zich door wat hier en daar al een 'skitaks' wordt genoemd laat tegenhouden.

De Croo voerde donderdag op Europees niveau de forcing opdat lidstaten het toerisme tijdelijk aan banden zouden kunnen leggen. 1 maart werd niet toevallig gekozen als einddatum voor de maatregel gekozen. Tot dan gelden ook de andere coronamaatregelen, zoals de beperking van het aantal sociale contacten, het verplichte telewerk en de sluiting van de horeca.

We moeten doorzetten omdat het einde in zicht is.
Alexander De Croo
Premier (Open VLD)

De hoop is dat de cijfers tegen begin maart zodanig zijn gedaald dat versoepelingen mogelijk worden. 'We moeten doorzetten omdat het einde in zicht is', stelde De Croo. 'Het einde is een nieuw begin, een begin van de mooiste periode die we in ons leven gaan hebben.'

Kappers

Het Overlegcomité bood ook perspectief voor de niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons. Zij zouden, als de cijfers blijven dalen, hun werkzaamheden vanaf zaterdag 13 februari kunnen hervatten. Op 5 februari wordt beslist of dat effectief kan.

Voor de horeca, de evenementen- en de culturele sector is er nog geen perspectief. 'We nemen ingrijpende maatregelen om hen op termijn beter nieuws te brengen', besloot De Croo. De bestaande steunmaatregelen worden verlengd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie