opmerkelijk

Nieuwe Amerikaanse sport: vaccinjagen

In Los Angeles wachtten honderden mensen uren in de rij voor een vaccinatielocatie. ©AFP

Terwijl de Amerikaanse vaccinatiecampagne sputtert, hopen sommigen sneller dan verwacht een vaccin binnen te halen.

In de Verenigde Staten is een nieuwe sport ontstaan: vaccinjagen. Mensen die graag een vaccin willen maar nog niet aan de beurt zijn, schuimen vaccinatielocaties af in de hoop aan het eind van de dag een vaccin te krijgen dat anders wordt weggegooid. Sommigen hebben geluk, anderen hebben uren voor niets gewacht.

Honderden vaccinjagers hopen op een spuit

Volgens de jagers gaat het om een win-winsituatie. Ze worden gevaccineerd en er worden geen dosissen weggegooid. Volgens Amerikaanse media gebeurde dat vroeger wel soms omdat gezondheidswerkers meer dosissen dan verwacht uit een flacon haalden en niet wisten wat ze daarmee moesten doen.

Inspiratie in Israël

In steden als New Orleans doken naar Israëlisch voorbeeld Facebook-groepen op waar inwoners elkaar op de hoogte houden over interessante locaties. Ze klagen ook de Amerikaanse vaccinatiestrategie aan. Die sputtert, terwijl de VS in januari de dodelijkste maand in de hele pandemie kenden.

Een meevaller is niet uitgesloten. Een groep gezondheidswerkers kwam vorige week in Oregon vast te zitten in een sneeuwstorm. Omdat de vaccins in hun koffer dreigden te vervallen besloten ze de mensen in de omliggende auto's in te enten. Ook een ziekenhuis in Seattle zocht vorige week vrijwilligers toen 800 dosissen dreigden te vervallen omdat de diepvries was uitgevallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie