Nieuwe coronacijfers voeden hoop op ommekeer
Ondanks een nieuwe stijging van het aantal dodelijke slachtoffers stagneert de groei van het aantal coronabesmettingen in België. De langverhoopte plateaufase van de pandemie lijkt bereikt.
De hoopvolle signalen in de Belgische statistieken over de coronaepidemie lijken stilaan op een trend. Eerst en vooral het slechte nieuws: er zijn zondag opnieuw 164 nieuwe overlijdens te betreuren, wat het totaal op 1.447 brengt.
Die vele sterfgevallen zijn vooral terug te leiden tot de toestand voor de lockdown, toen mensen weken geleden besmet raakten en na een ziektebed van minstens enkele weken overlijden. De wetenschappelijke experts die de overheid bijstaan, vrezen dat het aantal sterfgevallen nog niet meteen zal stilvallen.
De verplichte sociale afstand tussen burgers lijkt zich elders wel meer en meer in de cijfers te vertalen. Ondanks het opgedreven aantal tests maakt het aantal nieuwe bevestigde gevallen geen grote sprongen. Het aantal nieuwe bevestigde patiënten gaat van 1.661 vrijdag naar 1.260 zaterdag. Er kan wel een vertekening zijn door een weekendeffect in de labo's.
Uitstroom groter dan instroom
In deze fase van de epidemie wordt vooral de druk op de ziekenhuizen gemonitord. En daar is de trend zonder meer positief. Er zijn de jongste 24 uur 499 nieuwe opnames gebeurd in de ziekenhuizen. Het was van 27 maart geleden dat dat er minder dan 500 waren.
Opmerkelijk is ook dat er voor het eerst meer mensen uit het ziekenhuis ontslagen zijn (504) dan opgenomen. Bovendien maakt het aantal ontslagen op één dag een forse sprong, van rond 370 de voorbije drie dagen naar 504. Er liggen nu 5.735 mensen in het ziekenhuis, van wie 1.261 op de afdeling intensieve zorg. Op één dag kwamen er 16 patiënten bij op intensieve zorg, de kleinste groei sinds het begin van de pandemie.
Limburg
De druk op de ziekenhuizen blijft hoog. Op een aantal plekken - onder meer in de provincies Limburg en Henegouwen - botsen de afdelingen intensieve zorg op hun limieten. Overall volstaat vooralsnog de capaciteit, met ongeveer de helft van alle beschikbare bedden voor covidpatiënten op intensieve zorg die bezet zijn. België zit aan 2.700 bedden, voor mensen met het coronavirus en andere zwaar zieken mensen. Die capaciteit kan nog omhoog.
De prognoses van virologen lijkt dus uit te komen. De groei van de pandemie is zo goed als aan het stilvallen en komt op een plateau, waarna de curve met patiënten zou moeten gaan dalen. Die daling zal ook erg traag gaan, leert het voorbeeld van China, waar de epidemie eind vorig jaar uitbrak.
'Paar cruciale dagen voor coronacurve'
Professor aan de Universiteit Hasselt en Antwerpen Niel Hens ziet de corona-epidemie in zijn voorspellende modellen plafonneren in België. Hens is een cruciale wetenschappelijke pion in de strijd tegen het coronavirus, en om te meten of de lockdownmaatregelen genoeg effect hebben. Hij is een biostatisticus, die de verspreidingsgraad van infectieziekten onder de bevolking met voorspellende modellen in kaart brengt.
Belgische collega's verwijzen naar hem als dé expert in epidemiologische modellen, waarvoor hij in het buitenland geregeld geraadpleegd wordt. Pandemieprognose is een aparte wetenschappelijke tak, een belangrijk richtsnoer voor beleid.
Hens stelt dat de huidige nivellering in de verspreiding van het virus ook de voorspelling was in zijn modellen. Op Hens' predictie-intervallen, waarbij eerder met een wolk van data wordt gewerkt in plaats van met precieze getallen, komt de curve op een plateau, met een piek richting 10 april. 'Maar we moeten altijd voorzichtig zijn met de prognoses', benadrukt Hens.
'De vraag is nu of dit een toevallige observatie is, of dat dit zich doorzet, en hoe sterk de daling wordt', aldus Hens in het VRT-programma 'De zevende dag'. 'De knik in de curve en de daling gaat uiteindelijk komen. Maar mensen die nu in het ziekenhuis komen en eventueel daarna op intensieve, gaan daar een tijdje liggen. Dus het is even afwachten.'
Hens vindt het te vroeg om uitspraken te doen over wanneer de meest stringente lockdownmaatregelen versoepeld kunnen worden. 'Daarvoor worden de komende dagen cruciaal.'
Meest gelezen
- 1 Bouchez duwt federale formatie richting Open VLD
- 2 Frank Vandenbroucke (Vooruit): 'Bart De Wever wordt gegijzeld door MR'
- 3 Netanyahu verstrikt in schandaal rond sabotage van bestand met Hamas
- 4 Op de laatste rally’s van Trump en Harris: extremer kan de kloof niet worden
- 5 Amerika kiest tussen Harris en Trump: hoe verloopt de verkiezingsdag?