Advertentie

Nieuwe steunmaatregelen: soepele tijdelijke werkloosheid, extra geld voor zorg

Premier Alexander De Croo. ©Photo News

De regering-De Croo is het eens geraakt over een economisch steunpakket om bedrijven en burgers te helpen die getroffen worden door de lockdown. Er wordt ook extra geld voor de zorg vrijgemaakt.

Door de lockdown die nodig is om het aantal coronabesmettingen terug te dringen ondervinden heel wat bedrijven en burgers hinder. Onder meer de sluiting van de cafés, restaurants en niet-essentiële winkels vertaalt zich in inkomensverlies.

De regering-De Croo heeft de afgelopen week een steunpakket voor de getroffen bedrijven en burgers uitgewerkt. Vrijdagochtend berichtte De Tijd al over de grote lijnen van dat plan. Vrijdagmiddag lichtte premier Alexander De Croo (Open VLD) ze toe op een persconferentie.

'We hebben een beslissing genomen over een breed pakket aan sociaal-economische steunmaatregelen', zei De Croo. 'Want naast een epidemiologische crisis is dit ook een economische en een sociale crisis.'

Tijdelijke werkloosheid

De belangrijkste maatregel voor de bedrijven is het herinvoeren van de tijdelijke werkloosheid voor corona voor alle bedrijven. Daardoor kunnen ondernemingen werknemers op een soepelere manier op een werkloosheidsuitkering zetten. Dat moet vermijden dat werkgevers snel overgaan tot een ontslag.

Een tijdelijk werkloze krijgt een uitkering van 70 procent zijn van brutoloon, met een geplafonneerde uitkering van een kleine 1.930 euro bruto. Het supplement van 5 euro per dag dat de bedrijven normaal moeten betalen, neemt de staat over.

Bedrijven die door de coronacrisis hun deuren moeten sluiten, krijgen een vrijstelling voor het betalen van de socialezekerheidsbijdragen voor het derde kwartaal. Dat geldt ook voor toeleveranciers die een omzetverlies van 65 procent kunnen aantonen.

Zelfstandigen die moeten stoppen met werken, krijgen een dubbele minimumuitkering. Voor een alleenstaande is dat 2.583 euro per maand. Restauranthouders of winkelhouders kunnen eten laten afhalen of via het internet producten blijven verkopen zonder dat dubbel overbruggingsrecht te verliezen.

Koopkracht

Ook worden een aantal maatregelen genomen om de koopkracht te beschermen. Tijdelijk werklozen moeten minder belasting betalen en er wordt met de financiële sector een oplossing gezocht voor wie zijn lening niet meer kan afbetalen. Er komt ook een garantie dat wie lang tijdelijk werkloos is geweest toch zijn vakantiegeld behoudt. Wie moet leven van het leefloon, krijgt een maandelijkse premie van 50 euro.

De regering bevestigde ook nog eens de invoering van een consumptiecheque voor het personeel in de federale zorgsector. Daarbij gaat het vooral over de werknemers in de ziekenhuizen. Een voltijdse werknemer zal een eenmalige premie van 300 euro krijgen. De maatregel kost meer dan eerst gedacht en daarom wordt nog eens 13 miljoen euro exta uitgetrokken.

'We moeten de waardering en het respect voor het zorgpersoneel concreet maken', zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). De cheque kan worden gebruikt tot 31 december 2021. Er wordt ook een enveloppe van 200 miljoen euro vrijgemaakt om het ziekenhuispersoneel voort te ondersteunen. Hoe die wordt verdeeld, wordt nog met de sociale partners besproken.

Btw op mondmaskers

Als u de keuze heeft tussen een Belgisch bedrijf en een internationaal bedrijf, kies dan voor onze ondernemers.
Alexander De Croo
premier

Enkele bestaande maatregelen worden verlengd. Het gaat bijvoorbeeld over de lagere btw van 6 procent op handgels en mondmaskers en uitstel voor het betalen van belastingen zonder dat daar boetes of intresten aan zijn gekoppeld. De verhoogde intrestaftrek waarmee kmo's een hoger aandeel van hun investeringen kunnen aftrekken van hun belastbare winst wordt verlengd tot eind 2022.

Over de kostprijs van de maatregelen wilde De Croo nog niets zeggen. 'Dat hangt af van hoe lang de maatregelen nodig zijn.' Daarbij riep hij de bevolking nog eens op om de coronaregels te volgen en om zo veel als mogelijk lokaal te kopen. 'Als u de keuze heeft tussen een Belgisch bedrijf en een internationaal bedrijf, kies dan voor onze ondernemers.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie