Nog veel onbekend over Indiase variant

Het Leuvense lab waar chet DNA van coronastalen worden uitgelezen. ©Kristof Vadino

Het is nog niet duidelijk of de Indiase variant van het coronavirus, die donderdag opdook in ons land, al dan niet meer besmettelijk of ziekmakend is. De ontsporende coronagolf in India en het gebrek aan data maken het moeilijk om conclusies te trekken.

B1617. Dat is de officiële naam van de variant die donderdag werd aangetroffen bij 20 van 43 Indiase studenten die in ons land arriveerden voor een verpleegkundige opleiding. De variant, die onder wetenschappers simpelweg 'double mutant' is gedoopt, werd voor het eerst in oktober aangetroffen in India.

De term variant is in pandemische tijden altijd goed voor een alarmbel, nu meer besmettelijke coronaneefjes als de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse de epidemiologische situatie ook in ons land bemoeilijken. Maar over de Indiase versie is voorlopig enkel duidelijk dat er nog heel veel onduidelijk is.

In India zelf loopt de epidemie momenteel helemaal uit de klauwen. Gisteren werden meer dan 330.000 besmettingen vastgesteld, ziekenhuizen puilen uit en vallen zonder zuurstof en crematoria werken de klok rond om de stroom aan coviddoden verwerkt te krijgen. Daarbij worden zelfs ouderwetse brandstapels ingezet op de straten voor de mortuaria. Maar of B1617 een versterkende rol speelt in die nachtmerrie, is voorlopig koffiedik kijken.

Feesten

In de ontsporende verspreiding van het virus in India spelen nog een heleboel andere variabelen mee, die het beeld vertroebelen. In veel Indiase grootsteden is afstand bewaren sowieso een utopie. Dat werd de voorbije weken nog versterkt door enkele religieuze feestdagen bij zowel hindoes, sikhs als moslims, die massaal samentroepten. Dat de overheid, in tegenstelling tot in de eerste golf, laks reageerde op de stijgende cijfers, droeg ook bij aan de huidige catastrofe.

Dat de Indiase variant al in oktober werd aangetroffen en zich sindsdien maar beperkt verspreid heeft, lijkt een indicatie te zijn dat hij het niet haalt van de dominante Britse mutatie.

Bovendien worden in India bijzonder weinig DNA-stalen uitgelezen, waardoor het compleet onduidelijk is hoe de Indiase variant zich verspreidt. Er zijn momenteel minder dan 1.000 stalen van de Indiase variant bekend in de wereld, waar er van de Britse variant ondertussen bijna 400.000 stalen zijn geturfd. Ook testen in laboratoria over de besmettelijkheid zijn er nog niet.

Een luchtbeeld toont een reeks brandstapels die dienen om de vele coviddoden in India te cremeren. ©REUTERS

Dat de variant al in oktober voor het eerst werd aangetroffen en zich sindsdien maar in beperkte mate verspreid heeft over de wereld, lijkt eerder een indicatie dat de mutatie minder hardnekkig is dan de zich razendsnel verspreidende Britse versie. Maar ook voor die conclusie is het eigenlijk te vroeg.

Vaccins

Een andere belangrijke vraag die nog uitgeklaard moet worden, is of vaccins even effectief zijn tegen B1617 als tegen het 'oervirus' of de Britse variant. Dat een deel van de besmette studenten die in België toekwamen, gevaccineerd was en toch besmet blijkt, doet de wenkbrauwen fronsen. Welke vaccins ze kregen, wordt nog nagekeken. Wetenschappers merken in ieder geval op dat de Indiase versie een mutatie deelt met de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant, waartegen de vaccins minder effectief lijken.

Maar zelfs als de vaccins misschien iets minder tegen een infectie met exotische varianten beschermen, lijken ze wel effectief in het beschermen tegen ernstige symptomen. Dat geen van de studenten ernstige symptomen vertoont, lijkt dat te onderschrijven. Als de Indiase variant al behendiger is in het ontwijken van immuniteit, dan hoeft dat dus nog niet meteen een ramp te betekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie