Nog zeker week wachten op nieuwe J&J-vaccinaties in VS

Een Native American krijgt een J&J-vaccin toegediend in Oakland, Californië. ©Photo News

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben meer informatie nodig over een aantal zeldzame gevallen van bloedklonters voor ze een oordeel vellen over het coronavaccin van Johnson & Johnson.

De Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP), het adviescomité van de federale gezondheidsdienst CDC in de VS, kwam woensdag samen voor een spoedvergadering over het J&J-vaccin.

Het CDC en de geneesmiddelenwaakhond FDA hadden dinsdag een tijdelijke pauze in de toediening van het vaccin geadviseerd nadat bij zes vrouwen tussen 18 en 48 jaar een zeldzame vorm van bloedklonters in combinatie met een verlaging van het aantal bloedplaatjes waren vastgesteld. Van de zes vrouwen overleed er een en liggen er twee op de afdeling intensieve zorg. J&J legde daarop de leveringen aan Europa stil. Ook België gaat de 36.000 J&J-vaccins voorlopig niet gebruiken.

Er zijn te weinig data over hoe groot het risico op bloedklonters is om nu tot een op bewijs gebaseerde beslissing te komen.
Beth Bell
Professor Universiteit van Washington

Het ACIP heeft bijkomende informatie nodig voor het kan oordelen of het vaccin blijvend ingezet kan worden of alleen voor bepaalde groepen. 'Ik wil hier vandaag niet over stemmen', zei ACIP-lid en professor aan de Universiteit van Washington Beth Bell aan The Wall Street Journal. 'Er zijn te weinig data over hoe groot het risico op bloedklonters is om nu tot een op bewijs gebaseerde beslissing te komen.'

Hersentrombose

De zes vrouwen liepen een hersentrombose op in combinatie met te weinig bloedplaatjes. Volgens Tom Shimabukuro, een vaccinexpert bij het CDC, is dat minstens drie keer meer dan normaal bij vrouwen tussen 20 en 50. Het ACIP zou over een of twee weken opnieuw samenkomen. Tot dan worden geen J&J-vaccins gezet.

Al 7,2 miljoen Amerikanen kregen het vaccin van Johnson & Johnson. Hoewel de Amerikaanse vaccinatiecampagne vooral draait op Pfizer/BioNTech en Moderna had president Joe Biden op J&J gerekend voor de inenting van kwetsbare groepen. Van het middel is slechts één spuitje nodig. Het is ook makkelijker te bewaren en te transporteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie