Advertentie

Noodplan moet ergste voorkomen in ziekenhuizen

Vooral ziekenhuizen in Luik, Henegouwen en Brussel botsen op hun limieten. ©EPA

Doordat het aantal ziekenhuisopnames onverminderd blijft stijgen, werkt de overheid aan een plan B voor de ziekenhuiscapaciteit. In de noodplannen die er nu zijn, is maximaal plaats voor 2.000 coronapatiënten op intensieve zorg, maar mogelijk volstaat dat niet.

In de ziekenhuizen liggen nu 5.554 coronapatiënten, 911 van hen hebben intensieve verzorging nodig. Het aantal patiënten op intensieve verdubbelt om de acht dagen. Als die trend aanhoudt, stijgt dat cijfer nu vrijdag boven 1.000 en volgende week vrijdag boven de maximumcapaciteit van 2.000.

‘Het valt niet uit te sluiten dat we de maximumcapaciteit overschrijden. Daarom moet aan een plan B worden gewerkt’, zei nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht woensdag. De overheid wil zo Lombardijse toestanden vermijden. Tijdens de coronagolf in het voorjaar stierven in die Italiaanse regio mensen omdat er geen plaats meer was op intensieve.

Vooral ziekenhuizen in Luik, Henegouwen en Brussel botsen op hun limieten (zie grafiek). Die drie regio’s zijn goed voor 60 procent van het aantal opgenomen coronapatiënten.

Via het spreidingsplan, waarmee patiënten naar andere delen van het land worden overgebracht, wordt geprobeerd de ziekenhuizen daar te ontlasten. Maar ook die dreigen op korte termijn overbelast te geraken.

Ziekenhuizen proberen nu plaats te maken door coronapatiënten vervroegd uit het ziekenhuis te ontslaan. ‘We hebben woensdag tien patiënten die genezen waren maar nog zorg nodig hadden, verhuisd naar een rusthuis waar een volledige vleugel leegstond’, zegt Sylvianne Portugaels, directeur van het CHR de la Citadelle, een ziekenhuis in het zwaar getroffen Luik.

'We weten wat ons op afkomt'

'Het is niet goed, het is echt niet goed'. Een getuigenis vanuit de frontlinie van Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel.

Dat laatste is evenwel geen oplossing voor de dienst intensieve zorg, waarvoor andere alternatieven worden gezocht. ‘Je zou patiënten die nog op intensieve liggen, maar geen nood hebben aan zeer intense verzorging sneller naar de gewone verpleegafdeling kunnen overbrengen’, zegt Van Gucht. Als dat systematisch gebeurt, kunnen volgens een bron bij de overheid 200 à 300 bedden worden gewonnen. Bij een zeer voluntaristische schatting gaat het zelfs over 500 bedden.

Buitenland

Ook het buitenland kan verlichting brengen. Vanuit het ziekenhuis van Eupen werden de voorbije dagen vier patiënten overgebracht naar Aken. Duitsland, dat sowieso over veel bedden op intensieve beschikt, wordt voorlopig veel minder zwaar getroffen door de tweede golf, waardoor daar plaats is.

De politiek hoopt intussen dat geen plan B nodig is. De verwachting is dat de genomen maatregelen de groei van het aantal coronabesmettingen kan afremmen en vervolgens ook het aantal ziekenhuisopnames tempert. De sluiting van de cafés en restaurants en de verdere contactrestricties moeten zich de komende dagen vertalen in de cijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie