Advertentie

Ontex start in België met productie van mondmaskers

De productielijn kan jaarlijks 80 miljoen mondmaskers produceren. ©BELGA

Ontex heeft in drie maanden tijd alles op poten gezet om in Eeklo jaarlijks 80 miljoen chirurgische mondmaskers te produceren. 'We denken de investering in een jaar of anderhalf jaar terug te verdienen.'

De productielijn heeft een capaciteit van 80 miljoen stuks per jaar. Ter vergelijking, in de fabriek rollen jaarlijks 3 miljard producten - babyluiers, inlegkruisjes en maandverbanden - van de band.

De mondmaskers zijn nieuw voor Ontex, maar met de technologie om die te produceren is het bedrijf vrij vertrouwd. Het komt telkens neer op materialen plooien, kleven en lassen. De fabriek telt 550 werknemers en met de expansie gaan negen nieuwe jobs gepaard.

Voor Ontex is het al bij al een kleine investering van minder dan 1 miljoen euro, zegt Xavier Lambrecht. Hij staat aan het hoofd van Ontex Healthcare. Dat is de divisie die babyluiers en incontinentieluiers levert aan ziekenhuizen en rusthuizen.

Goede contacten

Dat betekent dat Ontex geen nieuwe distributiekanalen moet aanboren voor zijn mondmaskers, in tegenstelling tot andere Belgische bedrijven die zich de voorbije maanden op de productie en verkoop van mondmaskers hebben gestort. ‘Wij hebben zeer goede contacten’, aldus Lambrecht.

Een deel van de productie - een kleine 5 miljoen stuks per jaar - is gereserveerd voor de 9.000 personeelsleden van Ontex  en zal vanuit Eeklo zijn weg vinden naar alle vestigingen wereldwijd. De productie voor de werknemers is in augustus al opgestart. Vanaf oktober verwacht Lambrecht de eerste leveringen aan externe klanten.

We gaan hier geen kernactiviteit van maken. We hebben andere prioriteiten.
Xavier Lambrecht
Topman Ontex Healthcare

Ontex heeft niet de ambitie om nog meer productielijnen te bouwen. ‘We gaan hier geen kernactiviteit van maken. We hebben andere prioriteiten’, klinkt het.

‘Maar, laat het duidelijk zijn dat we hier wel een rendabel project voor ogen hebben. Akkoord, het is een heel andere markt dan een paar maanden geleden. Toen liep de prijs voor een chirurgisch mondmasker op tot 60 cent per stuk, nu is dat eerder 20 à 25 cent. We hopen de investering toch binnen een of anderhalf jaar terug te verdienen. We houden daarbij ook rekening met miljoenen mondmaskers die we niet meer extern moeten aankopen voor het personeel. Dat scheelt.’

Lambrecht denkt de concurrentie met China - het mekka van de mondmaskerproductie - aan te kunnen. ‘De productie gebeurt bijna volautomatisch. De arbeidskosten zijn gering, zeker in vergelijking met de grondstofkosten’, klinkt het.

En wat als het coronavirus aan banden is gelegd? ‘De verkoopprijzen zullen dan in elkaar klappen, denk ik, maar de grondstofkosten waarschijnlijk ook. En de verkoopvolumes? Ik denk dat er altijd een markt zal blijven bestaan voor mondmaskers met een garantie van kwaliteit en levering.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie