Onzekere leveringen brengen vaccinatie in het gedrang

©BELGA

Vlaanderen legt de vaccinaties in de ziekenhuizen na enkele dagen stil. De leveringen door de vaccinproducent Pfizer-BioNTech voor de komende weken zijn onzeker.

De Vlaamse overheid stuurt haar vaccinschema's opnieuw bij. Pfizer-BioNTech kan de komende twee weken onvoldoende dosissen garanderen, blijkt dinsdagavond uit een persbericht. 'Het precieze aantal dat onze ziekenhuizen deze week mogen verwachten, wordt pas in de komende uren duidelijk.' Ook voor de weken daarna zijn de leveringen van Pfizer onzeker. Volgens het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG gaat het over een 'significant verschil' in de eerste week van februari, waarna de leveringen weer kunnen toenemen.

Italië plant juridische stappen tegen Pfizer

De Italiaanse overheid is van plan 'in de komende dagen' juridische stappen te zetten tegen farmabedrijf Pfizer, wegens vertragingen in de leveringen van de coronavaccins. Dat heeft de topman van de Italiaanse crisiscel Domenico Arcuri dinsdagavond aangekondigd.

Ook Italië kreeg de voorbije dagen te horen dat Pfizer en zijn partner BioNTech niet de beloofde aantallen dosissen zouden kunnen leveren. Initieel was de boodschap dat de problemen tot een week beperkt bleven, maar finaal kreeg Italië volgens Arcuri het bericht dat de vertragingen toch langer zouden aanhouden.

Deze week ziet het land de leveringen met 29 procent verlaagd. De autoriteiten zijn bezorgd over de planning voor de toediening van de tweede dosis voor het zorgpersoneel. Er zijn intussen al 1,2 miljoen mensen in Italië een eerste keer gevaccineerd.

Vrijdag stuurde Rome al een 'officieel antwoord' naar Pfizer Italië, waarin het bedrijf werd aangemaand de leveringen onmiddellijk te herstellen.

Net als bij de eerste leveringsproblemen vorige week, verwijst Pfizer naar de op til zijnde reorganisatie om dit jaar fors meer dosissen te kunnen leveren. De nieuwe doelstelling is 2 miljard geleverde dosissen in 2021, waar dat er eerst 1,3 miljard waren. Pfizer benadrukt daarbij opnieuw dat het om 'uitzonderlijke tijden' en 'een 'ongekende uitdaging' gaat. Net daarom zegt het bedrijf dat er nog meer fluctuaties kunnen volgen, 'maar ook in positieve zin'.

Nood aan reserve

'Deze nieuwe onduidelijkheid bewijst de nood om voldoende reserve in te bouwen en die ook te bewaren in de diepvriezers', klinkt het bij de overheid, die vorige week het vaccinatieplan onverwacht naar een hogere versnelling schakelde. Na felle kritiek dat de vaccinatie, waarbij de woon-zorgcentra absolute prioriteit hebben, sneller moest omdat volgens criticasters een derde golf om de hoek loert, beloofde de overheid in januari met de ziekenhuizen te beginnen.

Die inentingen zouden dus parallel gebeuren met de geplande 70.000 spuitjes voor inwoners en personeel van de rusthuizen. De vaccins komen in grote meerderheid van Pfizer. Daarnaast is er een eerste lot van 8.000 dosissen van het pas goedgekeurde Moderna-vaccin. In totaal zijn in ons land zowat 100.000 prikjes gezet.

Van korte duur

De vreugde bleek van korte duur. Wat ontdooid is, mogen de ziekenhuizen nog verdelen, maar de rest moeten ze weer opbergen. Vlaanderen heeft de tienduizenden vaccins in de vrieskasten nodig om in de rusthuizen een tweede ronde te beginnen. Het duurt zowat twee weken voor gevaccineerden na een eerste spuitje immuniteit hebben opgebouwd. Drie weken later volgt een tweede spuit voor extra bescherming. De overheid fluit de ziekenhuizen terug omdat ze niet wil dat tekorten ontstaan en bepaalde rusthuizen het geplande tweede spuitje dus niet kunnen zetten.

Vlaanderen had zijn vaccinatiestrategie versneld omdat volgens Beke en de federale overheid Pfizer garanties had gegeven voor leveringen de komende weken. Nooit werd helemaal duidelijk hoe het precies zat met de cijfers, maar er zouden voldoende vaccins zijn om in de ziekenhuizen te beginnen zonder de tweede ronde in de rusthuizen te hypothekeren.

Woeste zorgsector

Een eerste waarschuwing kwam er vorige week. Pfizer kondigde aan deze week niet de beloofde 100.000 maar 60.000 dosissen te leveren. Na veel vijven en zessen, waarbij premier Alexander De Croo (Open VLD) en de topman van het medicijnagentschap zich kwaad maakten, werd afgeklopt op 86.500 dosissen. Die belofte moet wellicht bijgestuurd worden.

Margot Cloet, de topvrouw van de ziekenhuizenkoepel Zorgnet-Icuro, zegt dat ze dat haar overwerkte personeel niet meer kan uitleggen. Het is meteen een nieuw pijnlijk moment in een vertroebelde relatie tussen de overheid en het zorgpersoneel. Zondag kregen zes van de dertien ziekenhuizen nog te horen dat ze mochten beginnen met het inenten van hun personeel. Bij insiders klinkt het dat de overheid zich in de voet schoot door te willen uitpakken met een stunt, een versnelling van de campagne. 'Laat het een les zijn. Stick to your plan', zegt een van hen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie