Ook België voert allicht leeftijdsgrens voor AstraZeneca in

©AFP

Ons land lijkt nu toch af te stevenen op een leeftijdsgrens van 55 of 60 jaar voor het vaccin van AstraZeneca. De politieke druk blijkt te groot om wie jonger is nog met het vaccin te vaccineren.

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA stelde woensdag dat er mogelijk een verband is tussen het middel en enkele zeldzame gevallen van een trombose. Jongere vrouwen lijken daarbij het meest kwetsbaar. Maar het agentschap herhaalt dat de voordelen van het vaccin nog altijd groter zijn dan de risico's en legt daarom geen beperkingen zoals een leeftijdsgrens op.

De verwachting was dat de ministers van Volksgezondheid hetzelfde standpunt zouden innemen als het EMA. Maar op een voorbereidende vergadering, die woensdagochtend plaatsvond, werd dat standpunt bijgestuurd. Bijna iedereen aan tafel leek ervan overtuigd dat er een leeftijdsgrens moet komen.

Als in ons land trombosegevallen opduiken, zal er ongetwijfeld kritiek zijn op de overheid dat ze te weinig deed om de bevolking te beschermen.

Franstalige druk

Aan Franstalige kant was er al langer druk om het vaccin niet langer bij -55-jarigen te gebruiken. De Franstaligen willen het voorbeeld van andere Europese landen volgen. Onder meer Frankrijk, Nederland en Duitsland voerden een leeftijdsgrens in. Het vaccin wordt er uit veiligheidsoverwegingen enkel toegediend aan 55- of 60-plussers, die het meest belang hebben bij een inenting omdat ze het meest nood hebben aan bescherming tegen het coronavirus.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zette zich tot nog toe op de lijn dat het EMA moet worden gevolgd, maar leek woensdagochtend toch naar een leeftijdsgrens te neigen. 'De politieke druk is te groot geworden', klinkt het op het federale niveau. Een definitieve beslissing volgt allicht woensdagavond.

Impact beperkt

Tot nog toe zijn er geen trombosegevallen in ons land opgedoken. Maar als die er komen - zeker bij jongeren - zal er ongetwijfeld kritiek zijn op de overheid dat ze te weinig deed om de bevolking te beschermen. Daarom is het politiek verleidelijk om op zeker te spelen en een leeftijdsgrens in te voeren.

Volgens een betrokkene zou de eventuele impact van een leeftijdsgrens bij het AstraZeneca-vaccin voorlopig beperkt blijven. Momenteel worden enkel 65-plussers ingeënt. Zodra jongere risicopatiënten aan de beurt zijn, kunnen de vaccins van BioNTech-Pfizer en Moderna in eerste instantie voor die groepen worden voorbehouden.

Op de langere termijn, eens alle ouderen zijn gevaccineerd, zijn er allicht wel gevolgen. Als AstraZeneca niet kan worden gebruikt voor jongeren, kan dat de campagne vertragen. Bovendien stelt zich de vraag wat er moet gebeuren met mensen van jonger dan 55 of 60 jaar en die al een eerste dosis AstraZeneca hebben gekregen. Dat is het geval voor een deel van het zorgpersoneel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie