Advertentie

Ook Jambon past voor pasjesmaatschappij

Vlaams minister-president Jan Jambon. ©BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil 'niet evolueren naar een pasjesmaatschappij'. Het Covid Safe Ticket ook inzetten bij trouwfeesten, in winkels of de horeca ziet hij niet zitten.

De jongste dagen stak ook in ons land het debat over een ruimere inzet van de coronapas de kop weer op, aangewakkerd door initiatieven in verschillende Europese landen. In de aanloop naar het Overlegcomité van volgende week, waar de federale en regionale topministers zich over verdere versoepelingen buigen, bepleitte Vooruit-voorzitter Conner Rousseau de piste voor bijvoorbeeld trouw- en personeelsfeesten met meer dan 100 mensen. Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens wil op die manier kleinere feesten op een veilige manier laten doorgaan.

Coronacommissaris Pedro Facon verricht momenteel het denkwerk voor een bredere toepassing van de coronapas, al is de politieke manoeuvreerruimte beperkt. Premier Alexander De Croo (Open VLD) maakte al meermaals duidelijk dat hij geen pasjessamenleving wil. Ook de Franstalige liberalen van de MR zijn tegen het gebruik van de pas voor kleinere evenementen.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zit op dezelfde lijn, zo liet hij vrijdagochtend verstaan in 'De ochtend' op Radio 1. 'Het Covid Safe Ticket kan wat mij betreft worden ingezet bij evenementen waar sowieso ticketcontrole is, maar op andere plaatsen niet. We moeten niet evolueren naar een pasjesmaatschappij.'

Vanaf vrijdag kunnen buitenevenementen met 1.500 tot 75.000 aanwezigen worden georganiseerd met het Covid Safe Ticket. Het ticket moet massa-evenementen, zoals concerten, voetbalmatchen en festivals mogelijk maken zonder afstandsregels, bubbels, mondmaskers en andere beperkingen. Vanaf 1 september kunnen normaal ook indoorevenementen onder die modaliteiten plaatsvinden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie