Oostenrijk weert toeristen van skipistes

Het Oostenrijkse skidorp Ischgl was dit voorjaar een van de grootste besmettingshaarden van Europa. ©Westend61 GmbH

Enkel Oostenrijkers kunnen in de kerstvakantie op de Oostenrijkse skipistes terecht. Van alle grote skibestemmingen blijft voor toeristen alleen Zwitserland over.

Oostenrijk heeft woensdag voor de gulden middenweg gekozen in zijn skidispuut met de andere Europese landen. Op kerstavond gaan de skipistes weer open, maar enkel voor Oostenrijkers en dagtrippers. Voor buitenlanders is het vrijwel onmogelijk er van de sneeuw te genieten: tot 10 januari moeten ze tien dagen in quarantaine en tot 7 januari blijven alle hotels en pensions gesloten.

Oostenrijk plooit deels onder de Europese druk. Duitsland, Frankrijk en Italië voerden de forcing voor een Europees skiverbod omdat terugkerende skiërs in het voorjaar een sleutelrol speelden in de verspreiding van het coronavirus in Europa, met het Oostenrijkse skidorp Ischgl als grootste besmettingshaard.

Ongelegen winterpret

Hoewel wintersport voor veel Europeanen een vaste waarde is, komt het seizoen erg ongelegen nu vrijwel alle Europese landen worstelen om een tweede coronagolf onder controle te krijgen. Om een nieuwe opstoot te vermijden houden Duitsland, Frankrijk en Italië hun skipistes zeker tot begin januari gesloten.

Skiërs kunnen weliswaar op een aantal Scandinavische skipistes terecht, maar van de grote skibestemmingen is alleen Zwitserland voorlopig niet van plan zijn pistes te sluiten. De regering beslist vrijdag of ze het aantal skiërs zal beperken, maar ze botst op verzet van de lokale wintersportsector.

Meerdere Europese landen kondigden al maatregelen aan om te vermijden dat hun inwoners naar de Zwitserse bergen afzakken. De Franse premier Jean Castex denkt aan extra grenscontroles, coronatests en een week verplichte quarantaine na terugkeer. Ook de Duitse deelstaat Beieren wil skiërs die uit Zwitserland terugkeren twee weken in quarantaine plaatsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie