Opgelijst | 'Verstrengde lockdown' vandaag van kracht

Niet-essentiële winkels moeten sinds middernacht opnieuw de deuren gesloten houden. ©BELGA

De overheid grijpt met een 'verstrengde lockdown' drastisch in om te voorkomen dat de ziekenhuizen bezwijken. Sinds middernacht zijn alle niet-essentiële winkels dicht en er gelden strengere regels voor bezoek thuis. Wie niet kan telewerken, heeft een attest nodig om naar het werk te gaan.

Wat houden de nieuwe maatregelen concreet in?

Verplaatsingen

Niet-essentiële verplaatsingen worden anders dan in het voorjaar niet verboden. Maar omdat telewerk verplicht wordt, winkels die niet-essentiële goederen verkopen moeten sluiten en de regels voor een bezoek thuis worden verstrengd, zijn er minder redenen om nog verplaatsingen te maken.

Contacten

Elk gezinslid mag nog één nauw knuffelcontact hebben, maar die mogen nooit tegelijk op bezoek komen. Tot nu toe mochten gezinnen tot vier mensen thuis ontvangen, maar die regel vervalt dus. Alleenstaanden mogen nog een tweede contact hebben, die apart op bezoek mag komen.

Telewerk

Telewerk wordt verplicht waar het mogelijk is. Bedrijven waar dat niet lukt, denk aan productiebedrijven, kunnen blijven draaien zolang de coronaprotocollen worden nageleefd. Wie door die uitzondering echt nodig is op de werkvloer, moet wel een attest kunnen voorleggen.

Winkels

Alleen winkels die essentiële goederen verkopen, mogen openblijven. Zondag werd de precieze lijst van winkels die kunnen openblijven bekend gemaakt via een Ministerieel Besluit. In tegenstelling tot de eerste lockdown - toen enkel apothekers, supermarkten en andere voedingswinkels mochten openblijven - zijn nu ook markten en kranten- en boekenwinkels toegelaten.

Ook doe-het-zelfzaken, tuincentra en bloemen- en plantenwinkels kunnen deze keer openblijven, net zoals gespecialiseerde detailhandelszaken voor stoffen en breigaren of schrijf- en papierwaren of groothandels voor professionelen. Telecomwinkels, met uitsluiting van winkels die enkel accessoires verkopen, kunnen opengaan op afspraak. Fietsenwinkels en garages mogen enkel herstellingen doen.

Supermarkten mogen geen waren aanbieden die ook niet in de detailhandel mogen worden aangeboden, zodat je geen concurrentievervalsing krijgt.
Jan Jambon
Vlaams minister-president (N-VA)

Bij winkels die moeten sluiten mogen klanten de online aangekochte producten buiten de winkel komen ophalen. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) deed ook een oproep de grote buitenlandse commerciële sites te negeren en te kiezen voor lokale initiatieven en onze middenstand. Er komt voor de winkels tegen 1 december een evaluatie van het regime.

Om een gelijk speelveld te houden mogen de winkels en ketens die wél openblijven geen niet-essentiële producten verkopen. Een Carrefour mag dus geen kledij, sportartikelen of decoratie - met uitzondering van kaarsen - meer verkopen, een Brico of Gamma geen meubels of elektronica.

Contactberoepen

Niet-medische contactberoepen - denk aan kappers, schoonheidssalons of tatoeagestudio's - moeten de deuren sluiten. Ook rijscholen moeten tijdelijk het werk staken. Zelfstandige dienstverleners zoals notarissen, syndici en advocaten mogen blijven werken. Ook poetshulpen mogen aan het werk blijven, al moeten die, zoals steeds, zich wel voorzien van de nodige beschermkledij en voldoende afstand houden.

Horeca

Nog opvallend: bars en restaurants in hotels moeten nu ook dicht. Tot nu mochten ze nog open blijven. Belangrijk voor de herfstvakantie volgende week: alle vakantieparken gaan vanaf 3 november op slot. Tot die tijd gaan alle indooractiviteiten dicht, zoals bars, restaurants of zwembaden.

Begrafenissen en huwelijken

Begrafenissen mogen nog door maximaal vijftien mensen worden bijgewoond. Maaltijd of receptie achteraf wordt verboden. Huwelijken mogen alleen plaatsvinden in de aanwezigheid van echtgenoten, getuigen en ambtenaren van de burgerlijke stand.

Onderwijs

De herfstvakantie, die al was verlengd tot en met woensdag 11 november, wordt verlengd tot en met zondag 15 november. Nadien keren de leerlingen terug naar school. Voor de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs wordt voor de helft overgestapt op afstandsonderwijs.

Het hoger onderwijs blijft dicht tot eind dit jaar, behalve voor practica. Vanaf 1 december kunnen eerstejaars gedeeltelijk weer fysiek onderwijs volgen.

Reizen

Buitenlandse reizen worden sterk afgeraden, maar niet verboden. De grenzen blijven open.

De nieuwe maatregelen zijn zondagnacht ingegaan en duren al zeker tot 13 december.

Lees verder

Advertentie
Advertentie