Opnieuw geen Oktoberfest in München

©REUTERS

De coronapandemie trekt ook dit jaar een streep door het Oktoberfest in München. Dat hebben de minister-president van Beieren, Markus Söder, en burgemeester Dieter Reiter maandag bekendgemaakt.

In normale tijden trekt het Beierse bierfeest jaarlijks zowat 6 miljoen bezoekers. Het Oktoberfest begint traditioneel op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt op de eerste zondag van oktober. Normaal gezien zou de komende editie van 18 september tot en met 3 oktober plaatsvinden. Net zoals vorig jaar hakten de lokale autoriteiten bijna een half jaar op voorhand de moeilijke knoop door.

Hoewel de Europese vaccinatiecampagne op dreef raakt en dus steeds meer mensen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, is het besmettingsrisico in de overvolle biertenten en de smalle steegjes te groot. 'We hebben besloten dat we de volksgezondheid belangrijker vinden dan de behoefte aan een volksfeest', legt Dieter Reiter, de burgemeester van München, uit. 'Een klein beetje Oktoberfest organiseren, dat lukt niet.'

Een klein beetje Oktoberfest organiseren, dat lukt niet.
Dieter Reiter
Burgemeester van München

De annulatie van het meer dan 200 jaar oude bierfeest, dat in 1810 voor het eerst georganiseerd werd, betekent een flinke economische aderlating. Niet alleen verhuurders en standhouders worden financieel hard getroffen, maar ook hotels, restaurants, taxichauffeurs en winkeliers lijden eronder. Volgens de stad München leverde het Oktoberfest in 2019 alles samen 1,23 miljard euro aan inkomsten op.

Gevaccineerde Duitsers krijgen meer vrijheid

Duitsers die volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van een Covid-19-besmetting moeten niet langer de strenge coronamaatregelen volgen. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel dat de regering van bondskanselier Angela Merkel heeft opgesteld.

Gevaccineerde Duitsers mogen zonder test een winkel of een kapperszaak bezoeken, moeten niet langer de avondklok volgen en moeten hun privécontacten minder beperken. Na een reis hoeven ze ook niet in quarantaine te gaan, tenzij ze naar een gebied geweest zijn waar een virusvariant hard circuleert. Ze moeten wel nog mondmaskers dragen en afstand houden.

Verwacht wordt dat beide kamers van het Duits Parlement de regels deze week nog goedkeuren, waardoor ze vanaf zaterdag in werking kunnen treden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie