Opnieuw rellen op meerdere plaatsen in Nederland

Vooral in Rotterdam lopen de gemoederen hoog op. De politie moet het waterkanon inzetten om de menigte uiteen te drijven. ©EPA

Na een woelig weekend komen ook maandagavond Nederlanders op straat om te protesteren tegen de avondklok. In Rotterdam werden winkels geplunderd en moest de politie traangas inzetten.

Er wordt opnieuw massaal geprotesteerd tegen de avondklok in Nederland. Mensen komen op straat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Zwolle en nog meer steden. Politiechef Willem Woelders zei in 'Nieuwsuur' dat er ruim zeventig arrestaties zijn verricht, en dat hij verwacht dat dat getal nog zal oplopen.

Vooral in Rotterdam lopen de gemoederen opnieuw hoog op, schrijven Nederlandse media. In Rotterdam-Zuid zijn aan het begin van de avond rellen uitgebroken met groepen jongeren. Het zou om zo’n honderd jongeren gaan, die de politie bekogelen met straatstenen en vuurwerk. De jongeren richten vernielingen aan en stichten brandjes, stelt de politie. Er zijn onder meer bushokjes gesneuveld en winkels geplunderd.

De politie van Rotterdam moest traangas gebruiken om vat te krijgen op de menigte. Eerder op de avond hadden de mobiele eenheden ook al een waterkanon ingezet om de meute uiteen te drijven.

Woelig weekend

Zaterdag ging in Nederland een avondklok in, een maatregel die de regering nam om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 21 en 4.30 uur mag niemand op straat komen. Dat lokte de afgelopen dagen al hevige protesten uit, vooral in Eindhoven en Urk.

In Eindhoven, waar zondag zeker 62 relschoppers werden aangehouden, werd het centrum van de stad maandag uit voorzorgen als veiligheidsrisicogebied uitgeroepen. In Rotterdam kondigde burgemeester Ahmed Aboutaleb een noodbevel af, waardoor iedereen in principe meteen huiswaarts wordt gestuurd.

Ook de burgemeesters van onder meer Nijmegen en Roermond kondigden een noodbevel af uit angst voor nieuwe rellen. In Sittard-Geleen en Roosendaal werd een noodverordening afgevaardigd. Daarmee kan de politie preventief fouilleren.

Premier Mark Rutte liet eerder op maandag al verstaan dat hij het beleid niet zal versoepelen. 'Dit heeft niets te maken met de strijd voor vrijheid. We moeten er juist allemaal samen voor strijden om onze vrijheden terug te krijgen door de regels te volgen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie