Overheid bekijkt inzet sneltest als alternatief om te reizen

In tegenstelling tot een PCR-test geeft een sneltest vrijwel meteen resultaat. ©Photo News

Verschillende Europese overheden aanvaarden naast de duurdere PCR-test ook een goedkopere snelle antigeentest om hun land binnen te mogen. In België zijn die nauwelijks beschikbaar voor reizigers, maar daarin kan snel verandering komen.

Veel landen laten buitenlanders die nog niet volledig gevaccineerd zijn alleen toe als ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Voor ons land is een negatieve PCR-test vereist, maar veel andere landen, zoals de populaire vakantielanden Frankrijk en Italië, aanvaarden ook een snelle antigeentest.

Behalve in het testcentrum van Brussels Airport kan wie naar het buitenland vertrekt in ons land echter moeilijk een antigeentest laten afnemen. Nochtans zijn die sneltests goedkoper dan een PCR-test en hoeven ze niet naar het labo. Daardoor leveren ze na ongeveer een kwartier een resultaat op. Daartegenover staat dat hun betrouwbaarheid bij wie geen symptomen heeft een pak lager is dan bij een PCR-test.

Overbelasting vermijden

Coronacommissaris Pedro Facon maakte woensdag bekend dat ons land onderzoekt of tegen het begin van de zomer snelle antigeentests voor reizigers ter beschikking kunnen worden gesteld. Het zou de gevreesde overbelasting bij het afnemen van de PCR-testen in de zomer kunnen verhelpen. Er wordt bekeken of de apothekers kunnen worden ingeschakeld bij de afname. De knoop wordt wellicht vrijdag in het Overlegcomité doorgehakt.

De snelle antigeentest is nog iets anders dan de zelftest die bij de apotheek beschikbaar is. De snelle antigeentest moet worden afgenomen door een zorgverstrekker, die een attest kan meegeven. Een negatieve zelftest volstaat niet om op vakantie te vertrekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie