Overheid legt verschil tussen restaurant en café vast

©Photo News

Het Ministerieel Besluit voor de nieuwe coronaregels definieert het verschil tussen cafés en restaurant. Zaken kunnen alleen tot 1 uur openblijven als ze een speciale toelating van het federaal voedselagentschap hebben.

De aanpassingen van de coronaregels zijn gepubliceerd in een Ministerieel Besluit. Dat geeft de maatregelen de juridische onderbouw zodat politie en gerecht ze kunnen afdwingen van de bevolking.

Er werd uitgekeken hoe de regering de opdeling tussen restaurants en cafés regelt. Restaurants mogen in het hele land tot 1 uur openblijven, met maximaal tien mensen aan één tafel. Cafés mogen tot 23 uur openblijven - behalve in Brussel waar ze een maand sluiten - met maximaal vier man aan één tafel.

Er is mankracht bij de politie om te controleren en te handhaven.
Annelies Verlinden
Minister van Binnenlandse Zaken

De regering baseert zich voor het onderscheid op het Federaal Voedselagentschap. In het Staatsblad staat het zo: 'De inrichting die behoort tot de horecasector en die beschikt over de toelating 1.1 bedoeld in Bijlage III van het Koninklijk Besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels van de erkenningen, toelatingen en voorafgaande registraties afgeleverd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.'

Dat is een technische uitleg. 'Het komt erop neer dat eetzaken al over zo'n toelating 1.1 moeten beschikken om open te blijven', zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan VTM Nieuws. Niet alleen restaurants, ook frituren, pitazaken, traiteurs en grootkeukens hebben zo'n toelating nodig.

Registratie of toelating

'Het gaat om het onderscheid tussen zaken met een registratie - die dingen van het schap, zoals chips of chocola, mogen verkopen - en zaken met een toelating die eten bereiden', zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. 'Horecazaken moeten afficheren in welke categorie ze vallen. Die opdeling is wat ons betreft duidelijk voor de politie en de inspectie om te controleren. Alleen betreuren we dat de horeca niet langer uniform wordt behandeld, waar we bij de heropstart in juni keihard voor hadden geijverd. Het is wel zuur te horen dat er geen hard bewijs is dat de horeca verantwoordelijk is voor de opstoot van de epidemie, zoals minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) toegaf in het vragenuurtje van het parlement.' De horecasector zat donderdag samen met minister van Middenstand David Clarinval (MR) over een federaal steunplan.

Hardleerse cafébazen ontspringen de dans niet. 'Er is mankracht bij de politie om te controleren en te handhaven', zegt Verlinden. Er komen boetes voor wie zich niet aan de coronaregels houdt. Ze heeft ook overlegd met haar collega op Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Ook vanuit de gerechtelijke hoek wordt opgetreden tegen wie de coronaregels overtreedt.

Bij de horeca in de hoofdstad was de verwarring groot donderdag. Daar blijken eetcafés, ook als ze over een restaurantlicentie beschikken, toch te moeten sluiten. Minister-president Rudi Vervoort (PS) bepaalde dat zaken die alleen kleine gerechten serveren niet mogen openblijven.

Het ministerieel besluit bevestigt voorts alle beperkingen op het sociale leven die door de regering-De Croo zijn uitgevaardigd. In het ministerieel besluit is overigens ook opgenomen wat nog man met 100, 200 en 400 mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie