Overheid versnelt vaccinatiecampagne, maar fietst in de mist

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. ©Photo News

De overheid heeft dinsdag van de vaccinproducent Pfizer-BioNTech garanties gekregen over het aantal vaccins dat ons land tegen eind januari krijgt. Daardoor kan de vaccinatiecampagne allicht worden versneld, al zijn er nog veel vragen.

In 24 uur van ‘we zijn langzaam, maar voorzichtig’ naar ‘we gaan versnellen’, in de Wetstraat kan het. De voorbije dagen was er veel kritiek op de trage start van de vaccinatiecampagne. Volgens de aanvankelijke plannen zou Vlaanderen deze week 6.600 rusthuisbewoners inenten tegen het coronavirus, Brussel 4.000 en Wallonië 11.500. Samen goed voor iets meer dan 20.000 coronaspuitjes in één week. Tegen begin volgende maand zou dat aantal worden opgedreven naar bijna 100.000 vaccinaties per week.

De overheid, en vooral de Vlaamse regering, koos voor een langzame opstart omdat ze de ziekenhuizen en de rusthuizen de tijd wilde geven om alles in de vingers te krijgen. Gezien het al bij al beperkte aantal vaccins dat ter beschikking is - de federale overheid sprak tot nu over 300.000 dosissen voor heel januari - was dat verdedigbaar. Voorlopig is enkel het vaccin van Pfizer-BioNTech goedgekeurd en België wordt beleverd volgens de Europese afspraken. Dat wil zeggen: we kunnen niet sneller gaan dan andere Europese landen.

Kaakslag

Zeker in Vlaanderen, dat voor de traagste opstart koos, werd de aanpak fors bekritiseerd. Hier en daar werd over een kaakslag gesproken omdat Wallonië sneller begon in te enten. Bovendien is er de vaststelling dat het Verenigd Koninkrijk en Israël als 100 metersprinters van start zijn gegaan en massaal vaccineren. Noch premier Alexander De Croo (Open VLD) noch minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) slaagde er maandagavond tijdens hun publieke optredens in de trage opstart verkocht te krijgen.

Was het credo maandag nog langzaam, maar voorzichtig, dan spraken Vandenbroucke en De Croo dinsdag plots over een ‘versnelling’. Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) deed dat. Er was sprake van een nieuwe garantie van Pfizer, waardoor ons land deze maand meer zou kunnen vaccineren. In een inderhaast opgezette persbriefing had Dirk Dewolf, de topman van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid, het over 250.000 dosissen voor Vlaanderen in januari.

We zijn niet langer gedwongen dosissen opzij te houden om de 150.000 rusthuisbewoners over drie weken een tweede boosterspuitje te geven.
Pierre Van Damme
Vaccinoloog en lid van taskforce vaccinatiestrategie

Als Vlaanderen 250.000 vaccins krijgt, zijn er voor heel België fors meer dan de vooropgestelde 300.000. 'We zijn dan niet langer gedwongen dosissen in de vriezer opzij te houden om de ongeveer 150.000 rusthuisbewoners over drie weken een tweede boosterspuitje te geven', zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen), lid van de taskforce die de vaccinatiestrategie uitstippelt. Van Pfizer-BioNTech moeten twee dosissen worden geven om de volle werkzaamheid te kunnen garanderen.

Mistbank over cijfers

De vaccinatietaskforce gaat de komende dagen doorrekenen hoe dat nu allemaal concreet in zijn werk zal gaan. Voorlopig hangt echter een dikke mistbank over de cijfers. Pfizer bevestigt dat het de leveringen voor januari kan garanderen, maar over februari is er nog veel onduidelijkheid.

Zaterdag luidde het bij de taskforce vaccinatie nog dat er vanaf februari sprake was van 100.000 dosissen per week. Maar Dewolf laat verstaan dat daar nog geen zekerheid over is, waardoor de vraag rijst of er voldoende dosissen beschikbaar zullen zijn om iedereen een tweede inenting te geven.

Een betrokkene spreekt over een politieke stunt. ‘Er lag een plan op tafel, maar nu moet alles sneller. De overwerkte ziekenhuizen en de woon-zorgcentra waren helemaal geen vragende partij om sneller te gaan, maar moeten nu wel mee. Tenminste, als we de vaccins effectief tijdig krijgen. En dat allemaal omdat er wat kritiek was omdat we zogezegd te traag gingen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie