Advertentie
Advertentie

Overheid wil vaccinatiestatus coronapatiënten beter in kaart hebben

De overheid vraagt van de ziekenhuizen sneller meer complete info over de vaccinatiestatus van hun coronapatiënten. ©Photo News

De negen ministers van Volksgezondheid dringen er bij de ziekenhuizen op aan sneller en vollediger te rapporteren over de vaccinatiestatus van coronapatiënten.

Waals minister Christie Morreale (PS) heeft de ziekenhuizen een brief gestuurd om hen op te roepen om de vaccinatiestatus van hun coronapatiënten beter te registreren. Ze deed dat als voorzitter van het IMC, waarin alle Belgische ministers van Gezondheid tijdens de gezondheidscrisis maatregelen bespreken.

Haar voorganger, Vlaams minister Wouter Beke (CD&V), had vorige week in De Tijd al aangekondigd dat hij meer gedetailleerde rapportering wilde over het aantal gevaccineerden in de ziekenhuizen. Dat vond hij een goede barometer om het op tijd te zien als gevaarlijke virusvarianten ontsnappen aan het vaccin en de pandemie weer aanjagen.

Het IMC heeft dat pleidooi van Beke in een officiële aanvraag naar de ziekenhuizen gestuurd. Er is info is over de vaccinatiestatus van coronapatiënten in het ziekenhuis - en op de intensieve zorg. De instelling Sciensano - de wetenschappelijke cockpit voor alles wat met corona te maken heeft - rapporteert er wekelijks over. Maar die informatie sijpelt vaak gefragmenteerd en traag door omdat de ziekenhuizen niet verplicht zijn ze door te geven. Alleen kwantitatieve gegevens doorgeven, zoals het aantal patiënten in het ziekenhuis en op de intensieve zorg, is verplicht.

Met zachte dwang worden de ziekenhuizen nu aangemaand de vragenlijsten gedetailleerder in te vullen en door te geven. Patiënteninfo is gebonden aan strenge privacyregels en procedures. Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, de koepel van alle Vlaamse ziekenhuizen, zegt dat een en ander bekeken zal worden in het HTSC-comité. Dat is de expertengroep die de ziekenhuizen bijstaat in de zorgcrisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie