Advertentie

Overlegcomité komt met extra versoepelingen, maar zorgen om deltavariant nemen toe

Het Overlegcomité buigt zich vrijdag over bijkomende versoepelingen. ©REUTERS

Een nieuw versoepelingspakket voor juli krijgt vrijdag allicht groen licht van het Overlegcomité, waaronder ook soepeler regels voor de horeca. Met de gevreesde opmars van de Delta-variant in het achterhoofd roept het Coronacommissariaat op de teugels niet volledig te vieren.

Door de gunstige evolutie van de coronacijfers staat niets het versoepelingspakket dat het Overlegcomité eerder voor juli uitwerkte nog in de weg. Telewerk zal niet langer verplicht zijn en evenementen kunnen op grotere schaal doorgaan. Omdat de cijfers zelfs veel beter zijn dan verwacht, kondigen de federale en regionale topministers vrijdag allicht nog een reeks bijkomende versoepelingen aan.

De essentie

  • De gunstige evolutie van de coronacijfers maakt bijkomende versoepelingen mogelijk.
  • Allicht kunnen de cafés en restaurants tot 1 uur openblijven, met maximaal acht mensen per tafel.
  • Het Coronacommissariaat waarschuwt voor te vroege euforie: de deltavariant van het coronavirus maakt ons kwetsbaar.
  • Vooral voor wie nog maar één dosis van het vaccin van AstraZeneca kreeg, is er een verhoogd risico op een ziekenhuisopname.

Het meest in het oog springen de plannen voor de horeca. Cafés en restaurants mogen nu tot 23.30 uur tot vier klanten per tafel ontvangen. Het sluitingsuur verschuift vanaf 1 juli allicht naar 1 uur en aan een tafel zullen waarschijnlijk acht mensen mogen zitten. Gezinnen zouden binnen tot acht personen mogen uitnodigen. In de buitenlucht sneuvelt normaal het samenscholingsverbod.

Eerder was al aangekondigd dat evenementen binnen vanaf 1 juli met 2.000 deelnemers mogen plaatsvinden en buiten met 2.500 mensen. Een mondmasker dragen en afstand houden blijven de regel. Normaal blijft dat zo, al worden de regels qua bezettingsgraad van de zaal mogelijk iets soepeler. Naar verwachting worden de regels voor recepties, 200 mensen in plaats van de eerder gecommuniceerde 100, minder streng. Hetzelfde gebeurt wellicht voor erediensten, huwelijken en begrafenissen. Eerst was de limiet daar op 200 mensen binnen en 400 buiten gelegd. Wellicht verdubbelen die aantallen.

Snel dalende cijfers

De politiek acht bijkomende versoepelingen mogelijk omdat de coronacijfers veel sneller dalen dan verwacht. Op intensieve zorg liggen nog 247 covidpatiënten, de helft van de 500 die de overheid instelde voor de versoepelingen. Dagelijks wordt het coronavirus nog bij 738 mensen vastgesteld, minder dan de 800 die ooit als alarmdrempel naar voren werd geschoven. Met minder dan 40 ziekenhuisopnames per dag zitten we ook fors onder de kritische drempel van 75 opnames.

Het Coronacommissariaat onder leiding van coronacommissaris Pedro Facon beaamt dat alle indicatoren in positieve zin evolueren. Het voorstel dat het Commissariaat aan het Overlegcomité overhandigde, en dat De Tijd kon inkijken, pleit wel nog altijd voor voorzichtigheid. Facon roept op de versoepelingen altijd gefaseerd te laten doorgaan, omdat we kwetsbaar blijven voor het virus.

64%
Gevaccineerd
64 procent van de volwassen Belgen heeft zijn eerste vaccindosis gekregen.

De vaccinatiecampagne gaat met rasse schreden vooruit. 64 procent van de volwassen Belgen heeft zijn eerste dosis gekregen, 36 procent is volledig gevaccineerd. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) merkte op dat Vlaanderen nu meer eerste dosissen heeft gezet dan de VS, waar de campagne nochtans veel sneller uit de startblokken schoot.

Deltavariant

Toch zijn we niet helemaal uit de gevarenzone. In het Verenigd Koninkrijk staat de vaccinatiecampagne verder dan in ons land, maar gaat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames weer in stijgende lijn. Dat is een gevolg van de opmars van de besmettelijkere deltavariant, die tot voor kort de Indiase variant werd genoemd. Nu is in ons land bij slechts 6 procent van de besmettingen sprake van die deltavariant, maar in een nieuw rapport waarschuwen wetenschappers van de KU Leuven, de UHasselt en Sciensano dat die variant begin juli al dominant kan zijn.

Het probleem met de deltavariant is niet alleen dat hij besmettelijker is, maar ook dat de vaccins er iets minder goed tegen werken. Na een volledige vaccinatie zijn de verschillen klein: de bescherming tegen een ziekenhuisopname van de in ons land gebruikte vaccins ligt boven 90 procent. Bij BioNTech-Pfizer is de bescherming tegen een opname ook na een eerste dosis goed. Maar bij slechts één dosis van AstraZeneca zakt de bescherming tegen een hospitalisatie naar 71 procent.

AstraZeneca

De vaccinatiecampagne in het Verenigd Koninkrijk steunt heel hard op AstraZeneca. Het Zweeds-Britse vaccin is goed voor meer dan 60 procent van de geregistreerde dosissen, terwijl dat in ons land slechts een kwart is. Het maakt dat het Verenigd Koninkrijk ondanks de hogere vaccinatiesnelheid kwetsbaarder is voor de delta-variant dan ons land. Maar ook hier waarschuwen experts voor te snelle euforie.

71%
Bescherming tegen ziekenhuisopname
Een eerste dosis van het vaccin van AstraZeneca beschermt maar 71 procent tegen ziekenhuisopname. Ouderen en risicogroepen blijven zo kwetsbaar.

Van de 65-plussers, die het hoogste risico op een zwaar ziekteverloop door het coronavirus lopen, heeft 91 procent een eerste vaccinatie gekregen. 67 procent is volledig gevaccineerd. Vooral wie geprikt werd met AstraZeneca wacht nog op een tweede dosis, want voor dat vaccin is de termijn tussen de eerste en de tweede dosis een pak langer dan bij BioNTech-Pfizer en Moderna. Het is tot het einde van juli wachten vooraleer de meeste 65-plussers hun tweede dosis hebben gekregen en voldoende beschermd zijn tegen de delta-variant.

Hetzelfde geldt voor de risicopatiënten: 87 procent kreeg een eerste dosis, slechts 32 procent al zijn tweede. Het is tot eind augustus wachten vooraleer zij allemaal twee keer zijn geprikt. Dat maakt dat versoepelingen kunnen, maar dat voorzichtigheid in juli en augustus, zeker voor wie nog niet volledig gevaccineerd is, op zijn plaats is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie