analyse

Overlegcomité neemt risico's op weg naar vrijheid

Elio Di Rupo, Alexander De Croo en Jan Jambon gaven na het Overlegcomité een persconferentie. ©Sierakowski©Isopix

Door enkele versoepelingen zoals de heropening van de terrassen sneller door te voeren dan experts hadden voorgesteld, neemt het Overlegcomité risico's. Dat het voor versoepelingen binnen wachten is tot juni, is voor velen een bittere pil.

'We kiezen voor een nieuwe aanpak die veilig en verantwoord is, maar die veel meer gebaseerd is op risicobeheersing', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) woensdag na afloop van het Overlegcomité. Zoals beloofd kondigden de federale en regionale topministers een reeks versoepelingen van de coronamaatregelen aan.

Aan de paaspauze wordt in twee stappen een einde gemaakt. Op 19 april gaan de scholen weer open, op 26 april de winkels. Vanaf dan mogen ook meer mensen elkaar in de buitenlucht treffen. Op 8 mei treedt het buitenplan - met onder andere de opening van de terrassen - in werking en gaat de avondklok op de schop. Voor verdere versoepelingen is het wachten tot juni.

Risico

Door het buitenplan al op 8 mei, en niet zoals coronacommissaris Pedro Facon had voorgesteld op 15 mei, te laten ingaan, neemt het Overlegcomité een risico. De topambtenaar, geruggensteund door de experten, pleitte ervoor om drie weken te laten tussen het einde van de paaspauze op 26 april en nieuwe versoepelingen. Zo'n termijn is wegens de lange incubcatietijd van het coronavirus nodig om de impact van de maatregelen op het coronavirus te zien.

945
Covidpatiënten
In de afdelingen intensieve zorg van de Belgische ziekenhuizen liggen 945 mensen met corona.

Die voorzichtigheid is nodig, menen de experts, omdat de coronacijfers nog altijd behoorlijk slecht zijn. Ondanks een beperkte daling is het aantal besmettingen hoog en blijft de druk op de ziekenhuizen groot. Er liggen nog altijd meer dan 900 covid-patiënten op intensieve zorg, het hoogste aantal sinds het einde van de tweede golf. Zorg die kan worden uitgesteld, moet daarom naar een later moment worden verschoven.

Wachten tot 15 mei heeft bovendien het voordeel dat de vaccinatiecampagne verder gevorderd is. In het verwachte vaccinatietempo betekent een week langer wachten een extra half miljoen beschermde mensen, wat een wereld van verschil kan maken voor de ziekenhuizen als het opnieuw misloopt. De verwachting is dat tegen half mei 80 procent van de 65-plussers beschermd is tegen het coronavirus.

Handhaving

De maatschappelijke en politieke druk om de terrassen vroeger te heropenen was echter gigantisch. De N-VA en de MR, die pleitten voor een heropening op 1 mei, riepen het argument van de handhaving in. Zodra de lente echt in het land is, gaan mensen sowieso naar buiten en is het volgens hen beter de bevolking gecontroleerd op een terras te laten zitten dan mensen alternatieven te laten zoeken. Daar staat dan weer tegenover dat terrassen een argument kunnen zijn om de boer op te gaan en een pak meer andere mensen te zien.

De Croo, Facon en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zetten, met de steun van CD&V, hun voet op de rem voor de heropening van de terrassen op 1 mei. Met de keuze voor 8 mei, het weekend van Moederdag, kwam een Belgisch compromis uit de bus. De Croo, Facon en Vandenbroucke moesten wel aanvaarden dat mensen vanaf dan ook twee knuffelcontacten in plaats van één thuis kunnen ontvangen, een versoepeling die normaal pas voor juni stond geprogrammeerd.

Terrassenstrijd

Het Overlegcomité verviel in een potje armworstelen over de terrassen, een gevecht dat weinig winnaars oplevert. De N-VA en de MR hadden hoog ingezet op 1 mei, maar halen dat niet binnen. Bovendien moeten de modaliteiten voor de heropening nog worden bepaald, waardoor een nieuwe slag moet worden geleverd. En cafés en restaurants met een zeer klein of geen terras hebben niets aan de maatregel en moeten nog tot juni op verlossing wachten.

Persoonlijk begrijp ik volledig het gevoel van ras-le-bol.
Elio Di Rupo
Waals minister-president

Door de terrassenstrijd kreeg het weinig aandacht, maar voor alle andere versoepelingen - dus ook de volledige heropening van de horeca - is het wachten tot juni. Tegen dan moeten alle 65-plussers en risicopatiënten zijn gevaccineerd, waardoor wat meer risico kan worden genomen. Wel zijn de verdere versoepelingen gelinkt aan de voorwaarde dat minder dan 500 covidpatiënten op intensieve zorg liggen.

Ras-de-bol

Door de epidemiologische toestand en de trage opstart van de vaccinatiecampagne - die op kruissnelheid begint te komen - zou sneller gaan onverantwoord zijn. Maar voor de coronamoeë bevolking en de ondernemers wier activiteiten noodgedwongen stilliggen is het een bittere pil. 'Persoonlijk begrijp ik volledig het gevoel van ras-le-bol', zuchtte Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) na het Overlegcomité.

Met veel jaloezie kijkt Europa naar het Verenigd Koninkrijk, waar meer dan de helft van de bevolking al een eerste inenting heeft gekregen en waar kan worden versoepeld. Maar, zo maakte de Britse premier Boris Johnson duidelijk, het was vooral dankzij de harde Britse lockdown die het aantal besmettingen tot een minimum beperkte dat hij de deur naar de vrijheid kan openen. Die luxe hebben wij zeker niet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie