Overlegcomité wellicht sneller dan vrijdag bijeen

Door de oprukkende Britse variant liggen er strengere reisrestricties op tafel. ©Photo News

Het kernkabinet heeft maandagochtend niet beslist over eventuele verstrengingen van de reisrestricties. Het is afwachten tot het Overlegcomité, dat normaal vrijdag plaatsvindt maar mogelijk al vroeger samenkomt om sneller te kunnen schakelen.

De beslissing over extra regels voor wie België in of uit reist is niet voor maandag, bevestigt de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open VLD). Het kernkabinet zat samen naar aanleiding van de Britse variant die terrein wint in België. In het West-Vlaamse Houthulst werd het sociale leven aan banden gelegd na een uitbraak van de besmettelijkere mutant. In de omgeving van Antwerpen gingen twee scholen preventief dicht. Alle leerlingen, personeelsleden en hun familie moeten tien dagen in quarantaine nadat enkele besmettingen werden vastgesteld.

Het beslissingsproces naar aanleiding van Overlegcomité verloopt altijd in verschillende stappen. Er komt eerst nog overleg met de deelstaten en op Europees niveau.
Tom Meulenbergs
Woordvoerder premier Alexander De Croo

Het is afwachten tot het Overlegcomité voor bijkomende beslissingen. Dat staat vrijdag gepland, maar De Croo sluit niet uit dat het eerder al eens samenkomt. 'Het beslissingsproces naar aanleiding van Overlegcomité verloopt altijd in verschillende stappen. Er komen eerst nog contacten met de deelstaten en mogelijk ook op Europees niveau', zegt zijn woordvoerder.

Negatief reisadvies

Zondag liet minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zich in VTM Nieuws al ontvallen dat een verbod op niet-essentiële reizen niet aan de orde is, maar hij sloot niet uit dat de regering verder gaat in het ontraden en bemoeilijken van buitenlands reisverkeer.

Intussen is duidelijk dat meer reizigers verplicht in quarantaine zullen moeten. Momenteel geldt dat al voor wie langer dan 48 uur in een rode zone verbleef, gecombineerd met coronatests op dag één en dag zeven. Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne brak al een lans voor een verlaging naar 16 uur. Daardoor zouden grensarbeiders buiten schot blijven terwijl buitenlandse overnachtingen onmogelijk worden zonder quarantaine. Afgeklopt is dat dus nog niet, maar het federale kernkabinet zit alvast op die lijn.

Vorige week verstrengde de regering wel al de reisregels voor bus- en treinreizigers die van buiten de EU komen. Zij moeten voortaan, net als wie per boot of per vliegtuig België binnenkomt, het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen, ongeacht de duur van hun verblijf in het buitenland en in België. Daarnaast moeten reizigers die uit een rode zone komen en die hun hoofdverblijfplaats niet in ons landen hebben een negatieve PCR-test voorleggen voor ze ons land binnenkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie