Overlegcomité wil betere naleving coronaregels

Premies Sophie Wilmès en Vlaams minister-president Jan Jambon ©Alexis Haulot

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen wil dat de coronaregels beter worden nageleefd. De Veiligheidsraad komt donderdag samen, een verstrenging is niet uitgesloten.

Het Overlegcomité was zondagochtend bijeengekomen in aanwezigheid van de experts van de GEES, vertegenwoordigers van Sciensano, de RMG, het Crisiscentrum en regionale gezondheidsambtenaren.

'De heropleving van de epidemie concretiseert zich in dit stadium nog altijd in een reeks vooral lokale problemen, zonder algemene verspreiding. De gezondheidsdata worden dus beïnvloed door welomschreven epidemiologische uitbraken gelinkt aan bepaalde evenementen en/of sociale kringen. Onwetendheid of minder strikte naleving van de "gouden regels" en beschermingsmaatregelen zijn vaak de trigger. Tegelijk blijven de indicatoren voor ziekenhuisopnames en overlijdens stabiel', zo liet het comité zondagmiddag weten in een mededeling.

Persconferenties

Het crisiscentrum is gevraagd tijdens de zomer de persconferenties opnieuw op te staren, niet dagelijks, maar meerdere keren per week.

Op alle overheidsniveaus worden verschillende strategieën ontwikkeld 'om het begrip en de toepassing van de veiligheidsregels te verbeteren, met name bij mensen die minder gebruik maken van de traditionele communicatiekanalen.'

Het overlegcomité herinnert aan de 'gouden regels':

  • Respecteer de hygiëneregels
  • Doe uw activiteiten het liefst buiten,
  • Neem extra voorzorgsmaatregelen bij mensen die in de risicogroep zitten,
  • Respecteer de veiligheidsafstand.
  • U kunt nauwere contacten hebben met 15 personen
  • En als u iets in groep doet, beperk die dan ook tot 15 personen.

Mondmaskers

Bovendien is het dragen van een mondmasker in verschillende omstandigheden verplicht en kan de verplichting in de toekomst worden uitgebreid. Mensen die zich niet aan al deze regels houden, zijn strafbaar.

Het is ook essentieel dat iedereen meewerkt aan de contact tracing. We stellen vast dat mensen minder contacten doorgeven, terwijl tracing een sleutelelement is in ons preventiebeleid.

Mogelijke versterking maatregelen

De vergadering van Nationale Veiligheidsraad zal plaatsvinden op donderdag 23 juli. Om die vergadering zo goed mogelijk voor te bereiden, komt het Overlegcomité bijeen op dinsdag 21 juli om 16.30 uur. De experts zullen eventuele aanpassingen aan de monitoring van de epidemie voorbereiden.

De mogelijkheid om bepaalde maatregelen op nationaal niveau te versterken zal ook worden bestudeerd.

Van nieuwe inperkingen is voorlopig nog geen sprake, al liet minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) na afloop van de vergadering wel uitschijnen dat reizen naar het buitenland nu misschien niet het beste idee is. 'Mijn raad zou zijn: als je nog niet geboekt hebt, blijf dan zoveel mogelijk in België', zei hij bij de VRT.

Volgens premier Sophie Wilmès is er momenteel geen officiële raad om niet naar het buitenland te gaan, al roept ze wel op 'écht voorzichtig' te zijn op vakantie. Een reisverbod of andere verstrengingen zijn op dit moment echter niet aan de orde.

Een verdere versoepeling - die op 1 augustus zou ingaan - lijkt intussen wel van tafel. 'Die fase staat op dit moment on hold', aldus De Crem. 'Er is geen enkel engagement genomen om nu over versoepelingen te spreken.'

Stijging aantal infecties

Tussen 9 en 15 juli is het aantal nieuwe infecties met het coronavirus met 61 procent gestegen tegenover de week voordien. Gemiddeld kwamen er in die periode dagelijks 143 besmettingen bij, zo blijkt uit cijfers van het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano. Het is de 11de dag op rij dat de cijfers stijgen.

143
besmettingen
Gemiddeld kwamen er tussen 9 en 15 juli dagelijks 143 besmettingen bij.

Ook zaterdag meldde Sciensano al een toenemend aantal besmettingen. In de periode van 8 tot 14 juli waren er gemiddeld 127,4 besmettingen per dag. Met op de laatste dag zelfs 261 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds mei. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie