Oversterfte veel hoger in Brussel en Wallonië

In veel woon-zorgcentra drong het coronavirus binnen. ©Photo News

Op de coronapiek stierven in ons land 60 procent meer mensen dan in een normale periode. Zeker bij de 85-plussers lag de oversterfte hoger in Brussel en Wallonië.

Tussen 23 maart en 3 mei, toen het coronavirus piekte, overleden in ons land 20.596 mensen. Dat zijn er 7.832, oftewel 61,4 procent, meer dan normaal. Dat blijkt uit het wekelijkse rapport van het wetenschappelijk instituut Sciensano, dat de evolutie van het coronavirus in ons land opvolgt.

De oversterfte is de indicator die het meest zegt over de impact van het coronavirus. Uit de cijfers blijkt dat vooral 85-plussers getroffen werden door het virus. In die leeftijdscategorie overleden 76 procent meer mensen dan normaal. Dat is allicht deels een gevolg van de uitbraken van het coronavirus in heel wat woon-zorgcentra.

Meer oversterfte in Brussel en Wallonië

112 %
oversterfte
In Vlaanderen zijn tussen 23 maart en 3 mei 50 procent meer mensen overleden dan normaal. In Brussels is dat zelfs 112 procent.

Opvallend is dat de oversterfte in de bewuste periode een pak hoger lag in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen. In Vlaanderen zijn tussen 23 maart en 3 mei 50 procent meer mensen overleden dan normaal. In Wallonië is dat 68 procent, in Brussels zelfs 112 procent. 

Bij de kwetsbaarste groep, de 85-plussers, is eenzelfde patroon te merken. In die groep ligt de oversterfte in Vlaanderen op 61 procent, in Wallonië op 89 procent en in Brussel op liefst 141 procent. Dat wijst erop dat het zuiden van het land zwaarder werd getroffen door het coronavirus.

Rusthuizen

In Vlaanderen was er veel kritiek op minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) omdat hij het virus onvoldoende uit de woon-zorgcentra heeft kunnen houden. Maar in de Waalse en Brusselse rusthuizen was de toestand nog veel schrijnender. Op sommige plaatsen moest Defensie tussenkomen om de situatie onder controle te houden. 

In de Vlaamse rusthuizen zijn vermoedelijk al meer dan 3.000 mensen aan het coronavirus gestorven. In Wallonië zijn dat er meer dan 2.100, in Brussel ongeveer 1.000. Het gaat om cijfers die de woon-zorgcentra zelf rapporteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie