Parket onderzoekt oplichting met mondmaskers

Mondmaskers en ander beschermingsmateriaal is broodnodig@ PhotoNews ©Photo News

Het Brussels parket onderzoekt of een Turkse leverancier van mondmaskers fraude heeft gepleegd. Daardoor laat een grote bestelling op zich wachten. En dat dreigt te leiden tot een tekort.

België heeft net als andere Europese landen nood aan mondmaskers. Maar met die bestellingen loopt een en ander mis. Zo had de FOD Volksgezondheid onlangs een bestelling van 10 miljoen chirurgische mondmaskers geplaatst. Die maskers zouden terechtkomen bij kinesisten, apothekers, medewerkers uit zorgcentra en andere gezondheidspersoneel. Vijf leveranciers bleken in de running voor dat order. De prijzen liepen wel flink uiteen, van 6,5 tot 23 miljoen euro

Klacht ingediend

De eerste leverancier, een Bulgaars bedrijf, bleek niet in staat om de maskers te kunnen leveren. Bij een nieuwe poging, ditmaal bij een Turkse leverancier met Belgische roots, bleven de mondmaskers hangen in Italië. Nu blijkt dat die producent mogelijk fraude heeft gepleegd en de FOD Volksgezondheid heeft opgelicht, bevestigt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zondagavond. Daarom is vrijdag al een klacht neergelegd en het dossier is overgemaakt aan het Brussels parket, dat voor het internationale luik ondersteund wordt door het federaal parket. 'Er loopt een opsporingsonderzoek', zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse. 

Men had ons beloofd om de maskers voor middernacht te leveren. We wachten nog altijd.
Maggie De Block
Minister van Volksgezondheid

De leverancier heeft in principe nog tot middernacht om de maskers te leveren. 'Maar de kans dat dat gebeurt, is miniem', luidt het bij De Block. 'We zijn direct andere pistes beginnen te bekijken. Begin volgende week verwachten we een eerste, beperkte lading maskers van 500.000 maskers. Die zullen we onder onze zorgverleners verdelen. Dat is volgens de minister van Volksgezondheid niet genoeg, maar er wordt ook gekeken naar mogelijke leveringen vanuit China. ‘U moet weten dat de Chinezen intussen hun productie opgedreven hebben en dat zij er nu veel minder nodig hebben. Daarnaast hebben we verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen. We hopen binnenkort met goed nieuws daarover te komen.'

Echt nodig

Het is niet de enige bestelling waarmee het misloopt. Ook bij de bestelling van 5 miljoen euro die de FOD Volksgezondheid plaatste bij een Europese groepsaankoop is het grondig fout gelopen. Die mondmaskers en ander beschermingsmateriaal zouden voor een groot deel naar huisartsen gaan, en een deel zou verdeeld worden naar de ziekenhuizen. Maar dat order dreigt er niet te komen, zo hebben viroloog Marc Van Ranst en de voorzitter van het zorgnetwerk Emmaüs, Inge Vervotte, zondag gezegd in De Zevende Dag. 'De levertijd loopt nog, maar dat venster om maskers te krijgen, dat is aan het sluiten', waarschuwt Van Ranst. 'Men doet heel erg zijn best, maar het is niet zeker dat die er gaan komen. En dan is dat een heel groot probleem. We hebben die maskers echt wel nodig.'

Geblokkeerd

Niet alleen de leveranciers stellen de medische wereld op de proef. Ook zit materiaal geblokkeerd in Frankrijk en Duitsland.  ‘De maskers die niet alleen voor de Benelux maar ook voor Italië en Spanje bedoeld waren, waren daar opgeslagen en worden aan de grens onderschept of zijn niet mogen vertrekken,’ zegt een verontwaardigde De Block. 'Het zou al veel kunnen compenseren dat de bestellingen die de ziekenhuizen hadden gedaan nu echt kunnen geleverd worden.’ Volgens De Block heeft ze die kwestie 14 dagen geleden al op de Europese Raad aan de kaak gesteld.

Maandag verdeeld

Momenteel stelt er zich nog geen probleem. Eind volgende week kan dat anders zijn.
.
Woordvoerster UZ Gasthuisberg

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Een order van 3 miljoen FFP2-maskers (gemiddelde categorie van bescherming) is wel tijdig aangekomen.  Vanaf morgen kunnen de gemeentebesturen die bij de provincies gaan ophalen en verdelen onder de huis- en tandartsen. Onder meer de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT) heeft de tandartsen gemeld dat zij vanaf maandag elk 50 FFP2-mondmaskers ter beschikking krijgen. In sommige gemeenten moeten de zorgverleners de mondmaskers zelf afhalen, in andere gemeenten worden ze thuis afgeleverd. 'Vijftig mondmaskers is slechts een druppel op een hete plaat, maar ten minste een eerste stap in de goede richting', klinkt het bij de VBT.

Dagelijks opgevolgd

Ondanks de problemen met de bestellingen beschikken de ziekenhuizen voorlopig nog over voldoende mondmaskers, leert een kleine rondvraag. 'Momenteel is er nog geen tekort aan mondmaskers', zegt de woordvoerster van UZ Gasthuisberg. 'We springen er wel zuinig mee om, maar op dit moment stelt zich nog geen probleem. We evalueren de situatie wel dagelijks. Maar het is niet dat er overmorgen een probleem zal zijn. Dat kan eind volgende week anders zijn', luidt het. Ook bij UZ Antwerpen zijn nog mondmaskers beschikbaar voor het personeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie