'Pfizer-BioNTech-vaccin beschermt tegen Britse en Zuid-Afrikaanse variant'

Het Pfizer-BioNTech-vaccin laat zich niet kisten door de mutaties van het coronavirus. ©REUTERS

Volgens Pfizer en BioNTech blijkt uit testen dat hun vaccin het overgrote deel van zijn werkzaamheid bewaart bij de Britse en de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus.

Het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech biedt voldoende bescherming tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat hebben beide bedrijven donderdag meegedeeld. Uit in-vitrotesten blijkt dat het vaccin wel iets minder effectief is tegen de varianten, maar niet in die mate dat een nieuw vaccin nodig is.

'We geloven dat de kleine verschillen in het uitschakelen van virussen die in de onderzoeken werden waargenomen niet leiden tot een significante vermindering van de effectiviteit van het vaccin', klinkt het in een persbericht. De resultaten moeten nog door onafhankelijk onderzoek bevestigd worden.

De bedrijven onderstrepen dat ze de mutaties in het oog blijven houden en klaarstaan om te reageren als een van hen resistent is tegen hun vaccin.

Booster

Eerder deze week liet ook het Amerikaanse farmabedrijf Moderna weten dat zijn vaccin beschermt tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus. Omdat het iets minder effectief is tegen de Zuid-Afrikaanse variant, werkt het bedrijf aan een soort 'booster' om de bescherming op te krikken.

Op een moment dat ze ook worstelen met tekorten aan vaccins bezorgen de nieuwe varianten de Europese regeringen kopzorgen. De berichten van Pfizer-BioNTech en Moderna sussen de ongerustheid dat de bestaande vaccins er niet tegen zouden werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie