Pfizer komt als grote winnaar uit coronacrisis

©Photo News

De Amerikaanse farmareus Pfizer verwacht dit jaar 26 miljard dollar omzet uit de productie van zijn coronavaccin te halen. Hij puurt er zo’n 7 miljard dollar winst uit.

De Amerikaanse farmareus Pfizer trok dinsdag bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten de verwachtingen voor 2021 fors op. Op basis van de contracten die midden april getekend waren, goed voor de levering van 1,6 miljard dosissen, verwacht Pfizer dit jaar een omzet van 26 miljard dollar te draaien met zijn coronavaccin, dat het ontwikkelde met het Duitse BioNTech.

Commentaar

'Pfizer heeft met zijn covidvaccin een goudader aangeprikt. Het wringt dat een farmabedrijf reuzenwinsten binnenrijft dankzij de coronamiserie', schrijft Stefaan Michielsen.

Dat is een pak hoger dan de verwachting in februari, toen de lat nog op 15 miljard dollar lag. Pfizer boekt een marge van 25 à 30 procent op zijn coronavaccin, wat neerkomt op zo’n 6,5 à 7,8 miljard dollar winst.

‘Wij geloven dat een duurzame vraag naar ons Covid-19-vaccin - zoals die naar griepvaccins - waarschijnlijk is’, voorspelde Pfizer-CEO Albert Bourla dinsdag in een beleggerspresentatie. Hij gaf eerder al aan dat een derde ‘boostershot’, of aanvullende injectie, nodig zal zijn om immuniteit tegen Covid-19 te garanderen.

Tot dusver heeft Pfizer zijn gamechangervaccin voor een coronamoeë wereld evenwel nog niet in een fors hogere beurskoers kunnen vertalen.

Het Amerikaanse bedrijf verwacht dit jaar ook meer winst te realiseren dankzij de verkoop van vaccins. Het bedrijf houdt rekening met een nettowinst van 20 miljard dollar dit jaar. De omzet stijgt dit jaar tot 70,5 à 72,5 miljard dollar, meer dan de 62,5 miljard waar analisten op rekenden.

Om aan de vraag te kunnen voldoen trok Pfizer het voorbije jaar de productiecapaciteit fors op. Het investeerde 9,4 miljard dollar, in het bijzonder in zijn sites in Kalamazoo in de Amerikaanse staat Michigan en in het Antwerpse Puurs-Sint-Amands. Ook in het Duitse Marburg opende BioNTech onlangs extra productiecapaciteit.

De weg naar vaccinatie

De Belgische vaccinatiecampagne komt stilaan op kruissnelheid. Het doel is om tegen eind augustus de nodige vaccinatiegraad van 70 procent te halen. Een stand van zaken.

Pfizer verwacht dan ook niet dat de coronavaccinboost bij een ‘one shot’ blijft. Volgend jaar verwacht het de jaarproductie op te kunnen schroeven tot minstens 3 miljard dosissen, tegenover een capaciteit van 2,5 miljard dit jaar.

Het farmabedrijf sloot recent onder meer leveringscontracten voor de langere termijn met Canada, voor 125 miljoen dosissen in 2022 en 2023, en Israël, voor miljoenen dosissen in 2022. Bourla wijst erop dat Pfizer ondertussen gesprekken voert met ‘een aantal landen wereldwijd over meerjarencontracten in 2022 en nadien.’

Nieuwe deal

Ook een nieuwe deal tussen de tandem Pfizer-BioNTech en de Europese Commissie voor de levering van 1,8 miljard bijkomende vaccins voor 2022 en 2023 is principieel rond. Met die extra vaccins wordt beoogd om ‘boostershots’ te kunnen geven en om snel in te kunnen spelen op virusvarianten.

De productie van coronavaccins in Puurs-Sint-Amands zal de komende maanden alleen maar toenemen.
Koen Colpaert
Woordvoerder Pfizer Puurs

In Europa ontpopt Pfizer zich meer en meer tot de posterboy van de vaccinatiecampagnes. Het verschil met AstraZeneca is groot. Het het Brits-Zweedse bedrijf boekte in het eerste kwartaal slechts 275 miljoen dollar omzet uit de verkoop van vaccins. Omdat AstraZenca de vaccins verkoopt tegen productieprijs zal het evenmin winst boeken met de vaccins. Bovendien ligt het op ramkoers met de Europese Commissie, die een rechtszaak aanspande omwille van niet nageleefde leveringen.

De snel groeiende Pfizer-site in Puurs-Sint-Amands, een van de grootste in het wereldwijde netwerk van het farmabedrijf, blijft de komende jaren, samen met die in Kalamazoo, een van de draaischijven voor de productie van coronavaccins.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zette eind april het licht op groen om de productie in Puurs-Sint-Amands vanaf mei met 20 procent op te krikken.

Sinds deze maand rollen in Puurs-Sint-Amands, waar meer dan 3.200 mensen aan de slag zijn, maandelijks meer dan 100 miljoen coronavaccins van de band. ‘Dat aantal zal de komende maanden alleen maar verder toenemen’, zegt Koen Colpaert, de woordvoerder van de Pfizer- site.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie